Јенс Столтенберг: “Сви желе да се овај рат заврши” [ИСПРАВКА]

0

Јенс Столтенберг, Фото АП

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг говорио је на панелу са са Кристофом Хојзгеном, председавајућим Минхенске конференције о сигурности (MSC) и бившим амбасадором Немачке при Уједињеним нацијама, 8.11.2022. године на Kонференцији те организације о климатским променама (COP27).

Неки медији су пренели да је “генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг признао је да алијанса не настоји да постигне прекид ватре у Украјини под условима Русије, јер би то, према његовим речима, послало сигнал да употреба силе води ка постизању политичких циљева“. Ипак, након пажљивијег читања питања су му постављана и одговора које је он на њих одговарао, долази се до другачијих закључака.

Столтенберг није ни у једном тренутку причао о “жељама” савеза НАТО, већ је објашњавао зашто би прекид ватре под руским условима, у овом тренутку, био катастрофалан за Украјину и зашто сматра да би био опасан за друге земље.

Kако се истиче, он ни у једном тренутку није одговорао на питање “зашто Запад не жели да тражи прекид ватре у Украјини”, већ су то одређени медији погрешно пренели.

Такође, погрешно је протумачено и да је “Столтенберг уверио да северноатлантски блок и даље жели да оконча рат” иако је он истакао да НАТО није укључен у рат.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Заправо, Столтенберг је нагласио да “сви желе да овај рат заврши”.

“Сви желе да се рат заврши, али ако Украјина престане да се бори, онда ће престати да постоји као независна нација”, сматра Столтенберг. “Ако Русија престане да се бори, имаћемо мир“, објаснио је генерални секретар, не мислећи у овом контексту на “жеље” НАТО савеза како су неки медији пренели, већ у смислу коментара на ситуацију у Украјини.

“Украјина се брани. НАТО, НАТО савезници нису стране у сукобу, али подржавамо Украјину у придржавању права на самоодбрану које су формирале УН”, рекао је Столтенберг. Дакле, Столтенберг никада није био упитан ни за какве “жеље” НАТО савеза, па се стога не може говорити о било каквој тврдњи да “НАТО не жели да прекид сукоба”.

Раније је украјински председник Володимир Зеленски, након што су медији објавили да Запад гура Кијев на дијалог са Русијом, навео пет услова за преговоре Кијева и Москве.

Прочитајте још:  Лукашенко: На западу већ формиране јединице за „заштиту“ Украјине

Заменик министра спољних послова Русије Андреј Руденко рекао је да Москва нема предуслове за преговоре са Кијевом.

ИСПРАВКА: Иако је првобитно било пренето да је генерални секретар НАТО-а рекао да алијанса не настоји да постигне прекид ватре у Украјини под условима Русије, пажљивије читање свих питања која су му постављана и одговора које је на њих дао, показују његове изјаве у сасвим другом контексту. Столтенберг није давао одговор на питање “Зашто Запад не жели да тражи прекид ватре у Украјини”, нити је рекао да “НАТО не жели да се рат у Украјини заврши под руским условима”, као ни да “НАТО жели да оконча рат у Украјини”, како је првобитно било пренето.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *