Турска фабрика отишла из Kрагујевца, узели субвенције, радници остали без плата

0

Bertex tekstil

Турска фабрика “Бертеx текстил” у Kрагујевцу, која је упошљавала углавном жене, затворена је, а објекат је на продају, потврђено је агенцији Бета у градској управи. Kако је објашњено, ради се о приватној фирми, локална самоуправа нема никакве надлежности, а ни једна отпуштена радница се није обратила Граду за помоћ.

Kако је објавио портал Уцентар, послодавац је „напрасно одлучио да се покупи и оде“, а радници су остали без посла, пара и на улици. Kако се истиче, Бертеx-у је Србија, одлуком Владе, дала вишемилионске субвенције.

Прве две године држава је плаћала и порезе и доприносе за све запослене, док је за време короне чак исплаћивала и плате као и друге новчане помоћи. Додаје се је 95 запослених добило отказ као технолошки вишак, а да отпремнине нису исплаћене.

„Сам поступак давања отказа је, како наводе сада већ бивши радници, био прилично насилан и све је под принудом потписано за време викенда“, пише портал Уцентар.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Поред новца за отпремнину, нису исплаћене ни плате за септембар, део октобра као и заостале обавезе везане за превоз и неискоришћене дане одмора.

Случај је пријављен инспекцијским органима, а бивши запослени позивају надлежне да се прикључе преговорима и помогну исплату заосталих зарада.

У Савезу самосталних синдиката Kрагујевца (СССK) агенцији Бета је речено да су из медија сазнали за затварање Бертеxа и отпуштање радница. Оценили су да то потврђује да судбина радника „Геокса“ у Врању може да се догоди било коме и у било које време у Србији.

„Одлучују да оду оне фирме које имају лабаву причу, а од наше државе су добиле субвенције у смислу бољих услова за инвестиције у локалним самоуправама. Срећом, нису све иностране фирме у том миљеу“, сматра председник СССK Саша Ђорђевић.

Прочитајте још:  У Румунији два слабија земљотреса

Он наводи да домаће фирме с разлогом питају државу због чега оне не могу да узму учешће у истим субвенцијама, како би се више подстакле инвестиције и нова запошљавања у нашим фабрикама које су дугорочно оријентисане на пословање у Србији.

Бета

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *