Француско-немачки предлог предвиђа да Србија призна Косово

1
помоћ, космет

(фото:Правда)

Француско-немачки предлог новог оквира дијалога Београда и Приштине предвиђа нормализацију односа две стране, “неповредивост сада и у будућности границе између њих” и пуну обавезност на “узајамно поштовање територијалног интегритета”, објавио је данас “Еурактив”, који наводи да је документ добио од поузданог извора.

“Еурактив” преноси девет чланова предлога, међу којима и онај која предвиђа да ће “Косово и Србија разменити сталне мисије” које ће бити успостављене у седиштима обе владе.

“Практична питања која се односе на успостављење мисија биће посебно разматрана”, наводи се у члану 8 који се односи на формирање сталних мисија.

У члану 1 наведено је да ће “Косово и Србија развијати нормалне, добросуседске односе међусобно засноване на једнаким правима”.

„Косово и Србија ће се руководити заједничким тежњама ка чланству у ЕУ”, пише у члану 2.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Српска породилишта као ноћна мора: Нема ни сапуна, ни тоалет папира...
У члану 3 наведено је да ће у “складу са ССП-ом (Споразумом о стабилизацији и придруживању) који су потписале обе стране, Косово и Србија све спорове између себе решавати искључиво мирним путем и уздржаће се од претње или употребе силе”.

„Они поново потврђују неповредивост сада и у будућности граница/границе која постоји између њих и обавезују се да ће у потпуности поштовати територијални интегритет једни других”, пише даље у члану 3.

У члану 4 стоји да “Косово и Србија полазе од претпоставке да ниједна од две стране не може представљати другу у међународној сфери нити деловати у њено име”.

Пети члан предвиђа да ће “Косово и Србија промовисати мирне односе на Западном Балкану и допринети регионалној безбедности и сарадњи у Европи”.

„Косово и Србија поступају уз узајамно поштовање јурисдикције сваке стране”, пише у члану 6, како преноси Еурактив.

Како је наведено у члану 7, Косово и Србија “изјављују спремност да регулишу практична и хуманитарна питања у процесу нормализације својих односа”.

„Они ће закључивати споразуме у циљу развоја и унапређења на основу овог Споразума и на обострану корист сарадње у области економије, науке и технологије, саобраћаја, правосудних односа, поште и телекомуникација, здравства, културе, спорта, животне средине, и у другим областима. Детаљи су договорени у Допунском протоколу”, пише, такође, у члану 7 француско-немачког предлога.

„Косово и Србија су сагласни да овај Споразум неће утицати на билатералне и мултилатералне међународне уговоре и споразуме које су они већ закључили или се на њих односе”, пише у члану 9 предлога, преноси Танјуг.

Прочитајте још:  Медведев: Споразум Украјине и Немачке нова алијанса нациста и бандероваца
Еурактив оцењује да се предлог фокусира на нормализацију односа из перспективе заједничке будућности у ЕУ, пре него на, како наводи тај бриселски портал, признавање и чврсте рокове, као и да је “најкритичнији елемент размена сталних мисија, сличних амбасадама, али на нижем нивоу”.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Француско-немачки предлог предвиђа да Србија призна Косово

  1. Necemo u propalu, pedersku i pedofilsku EU, koja ce svejedno propasti ove zime! Kosovo ne damo, kosovo je srpsko, siptari imaju svoju maticnu drzavu Albaniju, pa neka se tamo sele! Kosovo necemo kao Vucic i Brnaba braniti, nego oruzjem! Srbi nikad nisu bili kukavice, pa nece ni sad,a gubicara i zapadnjacku kliku, u zatvor!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *