Закерберг преломио, “Мета” отпушта 11.000 запослених

0

Марк Закерберг (Mark Lennihan/AP Photo)

“Мета” отпушта 13 одсто свог особља, или више од 11.000 запослених, саопштио је запосленима извршни директор Марк Закерберг.

Извршни директор Мете, Марк Закерберг, запосленима се обратио у писаној форми и саопштио им да је донео неке од најтежих одлука у историји компаније.

“Одлучио сам да смањим наш тим за око 13 одсто и пустим да оде више од 11.000 наших талентованих колега. Такође, предузимамо низ додатних корака да постанемо рационалнија и ефикаснија компанија тако што ћемо смањити дискрециону потрошњу и продужити замрзавање запошљавања до следећег квартала”, навео је Закерберг.

Акције “Мете” су у среду ујутро порасле за око 7,7 одсто.

Прочитајте још:  У Немачкој се појавила књига-манифест која позива жене да престану да – рађају
До отпуштања долази усред веома тешког периода кроз који пролази Фејсбукова матична компанија “Мета”, која је крајем октобра дала прилично млаке смернице за очекивану зараду у четвртом кварталу која је престрашила инвеститоре и изазвала пад њених акција за скоро 20 одсто.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Инвеститори су забринути због растућих трошкова и издатака “Мете”, који су у трећем кварталу скочили 19 одсто, у односу на претходну годину на 22,1 милијарду долара. Укупна продаја компаније опала је четири одсто, за 27,71 милијарди долара у кварталу, док је њен оперативни приход опао за 46 одсто у односу на претходну годину на 5,66 милијарди долара.

“Желим да преузмем одговорност за ове одлуке и за то како смо дошли у ову ситуацију. Знам да је ово тешко за све, а посебно ми је жао оних који су погођени овом одлуком“, написао је Закерберг.

Прочитајте још:  У Србији сваки десети запослени у ризику од сиромаштва
Запослени ће добити 16 недељних плата, плус две додатне недељне плате за сваку годину радног стажа, навео је Закерберг. Мета ће им покрити здравствено осигурање следећих шест месеци.

“Мета” увелико улаже у метаверзум, који се генерално односи на дигитални свет који тек треба да се развије, а коме се може приступити преко наочара и слушалица за виртуелну стварност. Ова позамашна инвестиција коштала је “Мету” 9,4 милијарде долара до сада, а компанија предвиђа да ће губици “значајно расти у односу на претходну годину“.

Прочитајте још:  Мета се жалила на одлуку суда да забрани своје активности у Русији
Закерберг је током разговора са аналитичарима у оквиру извештаја о пословању у трећем кварталу рекао да “Мета” планира да “усмери инвестиције на мали број области код којих се очекује приоритет раста” током наредне године.

РТС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *