Британија иде на дијету

0

(фото:Нова.рс)

Велика Британија се суочава са недостатком сточних производа. Зашто су многи становници земље постали несвесни вегетаријанци и где иду одресци?

Популарне британске новине Тхе Сун дотакле су болну тему за многе становнике земље. Цене хране вртоглаво расту, али многе од њих могу потпуно нестати са полица супермаркета. Посебно јаја. Лист се позива на изворе у руководству највећих трговинских ланаца у Великој Британији.

Прочитајте још:  САД су признале да је Украјина у почетку била осуђена на неуспех
Узрок проблема је још једна епидемија птичјег грипа, као и угинуће милиона пилића лети током врућина. На то утиче и то што многи фармери напуштају индустрију због пада профита. Томе олакшава раст цена сточне хране након почетка сукоба у Украјини.

Долази до тога да трговци траже алтернативу домаћем произвођачу и спремни су да почну да увозе јаја из Пољске. Међутим, ова одлука је повезана са повећањем трошкова транспорта, што значи да ће цене бити веће.

Међутим, јаја су поскупела. Према подацима Државног завода за статистику (ОНС), у октобру су цене јаја порасле за 23,2 одсто у односу на исти период прошле године.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Статистике консултантске куће Кантар јасно показују да је инфлација хране у Великој Британији достигла рекордних 14,7%.

Раније је лист покривао проблеме сточарства уопште. Дакле, многи Британци су били присиљени да постану вегани против своје воље. Многи су постали недоступни за уобичајене одреске. Сада су све већи проблеми са снабдевањем пилећег меса. Поскупљују и млечни производи. Истовремено, повећање цена хране прати и повећање цена стамбено-комуналних услуга.

Прочитајте још:  Руски мировњаци евакуисали 5.000 људи из Нагорно-Карабаха
Међутим, неки британски супермаркети већ разматрају алтернативе говедини и пилетини. Истражују могућност продаје јестивих инсеката. Ово су написале публикације као што су Тхе Миррор и Даили Маил. Открили су да је продаја јефтиних цврчака продавницама много исплативија од продаје говедине. Представници британских супермаркета су објаснили да су инсекти веома корисни, има пуно протеина.

Међутим, читаоцима британске штампе се овај аргумент није допао. Били су огорчени самом чињеницом поскупљења традиционалних и познатих производа. Неће мењати исхрану у корист егзотичних производа.

Прочитајте још:  Оно што долази после Бориса Џонсона: Када се историја понавља као фарса
Иначе, слични проблеми се јављају и у многим другим европским земљама. Посебно у Немачкој. У земљи са развијеном пољопривредом, проблеми су и са месом и јајима. Трошкови производње су поскупели због поскупљења гаса, као и због нових потешкоћа у снабдевању ђубривима. Због проблема, фабрика за прераду меса је у опасности да нестане са полица уобичајених марки кобасица и кобасица.

Нина Важдаева, ЛИФЕ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *