Русија: Само лудак, вероватно, сада може да размишља о уласку Украјине у НАТО

0
нато

(фото:НСПМ)

Улазак Украјине у НАТО нема смисла са безбедносне тачке гледишта. Ово мишљење изнео је заменик министра спољних послова Руске Федерације Александар Грушко у интервјуу за РИА Новости 14. новембра.

„Само лудак, вероватно, сада може да размишља о уласку Украјине у НАТО. Ово се заснива на рационалном понашању Запада. Али то је ирационално“, рекао је он.

Такви кораци су, сматра Грушко, кршење принципа недопустивости јачања безбедности једне државе на рачун друге. Такође је додао да је Кијев поступио непромишљено, покушавајући да уђе у алијансу, уместо да тражи компромисно решење за заштиту интереса сваке укључене стране. НАТО се, пак, сложио са овом непромишљеношћу.

Уз то, саговорник агенције је приметио да процес ширења НАТО-а у реалним условима нема много заједничког са безбедношћу.

„Узгред, пријем Финске и Шведске (у алијансу. – Ред.) погоршава безбедност НАТО-а, јер се ствара линија контакта са Русијом дужине више од 1200 км, коју НАТО проглашава главним непријатељем. и претња за сам савез“, резимирао је Грушко.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Раније, 11. новембра, лист Политико објавио је да су земље НАТО-а, укључујући Грчку и Пољску, подржале молбу Украјине за придруживање алијанси . Одлука је донета на затвореном састанку у Бриселу у октобру.

Пре тога, 31. октобра, постало је познато да је Украјина потписала декларацију са Чешком о приступању НАТО- у како би се убрзала интеграција земље у алијансу. Председник Украјине Володимир Зеленски је истакао да ће украјинска страна настојати да потпише сличне декларације са другим земљама.

Истовремено, месец дана раније, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је у одговору на молбу Кијева најавио немогућност брзог пријема Украјине у Северноатлантску алијансу. Он је објаснио да би одлука требало да буде донета на састанку 30 партнерских земаља.

Прочитајте још:  Подршка Ватикана нацистичкој идеологији и организацијама као инструмент верске експанзије и прозелитизма

Истовремено, Владимир Џабаров, први заменик председника Комитета Савета Федерације за међународне послове, приметио је да би ретко ко озбиљно размотрио изјаву Кијева , јер алијанси није потребан рат са Русијом. Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев је заузврат приметио да молба Украјине за НАТО личи на „захтев да се убрза почетак трећег светског рата “ .

НАТО је у јуну званично именовао Русију као главну претњу својој безбедности .

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *