Косовски сепаратисти расписали превремене изборе у српским заједницама у региону

0

Председник самопроглашене „Републике Косово“ Вјоса Османи најавила је за 18. децембар 2022. године превремене изборе за старешине четири заједнице на северу Косова и Метохије.

Већина становништва у овим заједницама су Срби, јавља дописник ПолитНавигатора.

„После консултација са политичким партијама и ЦИК-ом, председник Косова је одредио 18. децембар као датум за ванредне изборе за старешине општина Северна Митровица, Зубин Поток, Лепосавић и Звечан“, саопштила је Председничка администрација Р. Косово наводи у саопштењу.

„Одлука о расписивању избора је уставна обавеза која проистиче из оставке четири председника заједница“, рекла је Вјоса Османи после састанка са странкама Републике Косово, којем су присуствовали и лидери српских политичких снага Александар Јаблановић (Странка косовских Срба) и Ненад Рашић (Прогресивна демократска странка).

Овом састанку нису присуствовали представници странке Српска листа, чији су кандидати напустили места председника заједница и друге функције у структурама власти у надлежности Приштине. Истовремено, Јаблановић и Рашић су ипак навели да за сада не постоје услови за одржавање избора у четири поменуте заједнице, те да их треба одложити.

Прочитајте још:  Земља у Србији поскупљује из два разлога, тренд ће се наставити наредних година
Подсетимо, ЦИК у Приштини је 10. новембра одлучио да смени десет посланика „парламента Републике Косово” из странке Српска листа, који су поднели оставке у знак протеста против поступања власти у Приштини.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Њихова места у „парламенту” сада мора да заузме девет кандидата из исте странке, као и представник политичке снаге „За слободу, правду и спас” лојалне Приштини. Замена је извршена на основу захтева који је ЦИК-у поднео „председник Републике Косово“ Вјоса Османи. Странка Српска листа још није коментарисала одлуку ЦИК-а у Приштини.

Како преноси ПолитНавигатор , Срби са Косова и Метохије напустили су структуре власти под јурисдикцијом Приштине.

Васељенска/Политнавигатор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *