Војска Србије је спремна

0
војска

Дејство минобацача на полигону „Пасуљанске ливаде” (фото Војска Србије)

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић је у суботу, други пут у року од око месец дана, обишао јединицу из састава Бригаде везе у гарнизону Рашка. На лицу места је још једном сагледао капацитете за одржавање телекомуникационих и информатичких веза. У октобру је приликом посете овој јединици истакао њен значај за функционисање система одбране и командовање снагама у операцијама.

Обиласком везиста у Рашки генерал Мојсиловић је наставио серију својеврсних теренских инспекција да би се лично уверио у спремност јединица ВС, посебно дуж административне линије према Косову и Метохији укључујући и Копнену зону безбедности, појас ширине пет километара од те линије према централној Србији у којем се налазе базе ВС.

Подсетимо у близини касарне у гарнизону Рашка ВС је електронским путем оборила мали комерцијални дрон који је, како се основано сумња, био послат у извиђање активности војске. Био је то један у низу догађаја у време појачаних тензија на северу Косова и Метохије подстакнутих једностраном намером Приштине да грађанима који тамо живе забрани употребу регистарских таблица Србије на возилима са ознаком КМ.

Генерал Мојсиловић је током јесени обавио низ посета јединицама у том подручју и шире, са посебним акцентом на оне широј јавности мање видљиве, а веома важне, јединице везе и логистике. Наравно, није изостала провера већих борбених састава војске попут оне на недавно одржаној вежби „Маневри 2022”. Та вежба је изведена широм Србије, са финалним приказом на полигону „Пасуљанске ливаде”, а оно што је издваја је учешће резервног састава без којег нема веће употребе војске. Осим тога, крајем лета на истом полигону изведена је вежба „Северац 2022” у којој је акценат био у садејству са снагама МУП-а Србије уз подршку ваздухопловства, што је такође била проба неког могућег реалног сценарија употребе оружаних снага.

Прочитајте још:  Нови губици Украјине у оклопним возилима

Начелник Генералштаба се ове јесени уверио и у спремност специјалних јединица – припадника 63 падобранске бригаде из Ниша и 72 бригаде за специјалне операције из Панчева. И они су се, како је саопштила војска, увежбавали „за извршавање одређених задатака који се могу поставити пред ове јединице”. Извођени су хеликоптерски десанти у дневним и ноћним условима, уз извођење борбених дејстава одмах по приземљењу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Специјалци „седамдесет друге”, прецизније речено припадници борбених тимова батаљона за специјалне операције „Грифони”, су, како је саопштено „у рејону базирања и ван мирнодопске локације” у септембру извели обуку ради „очувања високог нивоа борбене готовости јединице за извођење специјалних операција од посебног значаја”. Изведено је гађање и стрељачког наоружања, односно „брзо неутралисање циљева на средњим и великим даљинама”.

Али да би специјалци и сви други војници ефикасно извршили постављене задатке, од изузетног значаја је ефикасна позадина. Припадници војске ангажовани на тим важним задацима су углавном далеко од интересовања јавности, иако је реч о тешком, одговорном и веома обимном послу.

Генерал Мојсиловић обишао је недавно јединице из састава Централне логистичке базе у Пожеги и Крушевцу, а ови војници су својим радом омогућили несметано одржавање поменуте велике вежбе „Маневри 2022”. Тада су широм земље јединицама ВС доставили различите врсте муниције и сва друга неопходна средства и у пракси доказали оспособљеност професионалаца задужених за логистику.

„Само максимално посвећени, врхунски обучени и припремљени војници и старешине могу извршити сваки задатак који пред њих постави државно и војно руководство и на тај начин осигурати мир и безбедност грађана Републике Србије”, изјавио је генерал Мојсиловић приликом једног у низу обилазака јединица ВС.

Прочитајте још:  Вучић ће поставити Ђиласа за премијера! Србија извози милионе тона нафте!

Милан Галовић / Политика

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *