Вучић објавио шта је потписано

0
вучић

вучић

Председник Србије Александар Вучић домаћин је другог трилатералног Самита Мађарске, Србије и Аустрије, на коме учествују и мађарски премијер Виктор Орбан и аустријски канцелар Карл Нехамер.

Александар Вучић

Председник Србије је на почетку пожелео добродошлицу својим гостима и објавио да је Србија потписала важан меморандум о разумевању са Мађарском и Аустријом.

„Желим вам добродошлицу, за Србију и мене је велика част да такве пријатеље имамо уз себе и да решавамо велике проблеме. Потписали смо важан меморандум и крећемо са акцијом пре краја године. Говоримо о илегалним мигрантима чији број удвостручен у односу на прошлу годину, из Авганистана стиже највише – око 40 одсто. Следе мигранти из Сирије, Марока, Бурундија, Пакистана. То је оно што имамо регистровано. Неколико корака смо већ предузели. Поред Туниса мораћемо да имамо безвизни режим са још две земље”, рекао је председник.

Прочитајте још:  Србија помаже Либану са 100.000 евра
Како каже, Србија ће ангажовати већи број полицајаца на граници.

„Договорили смо се да заједнички уз подршку Мађарске и Аустрије ангажујемо већи број полицајаца према Северној Македонији. Имамо велике проблеме на северу земље, мигранти остају на нашој територији. Ми смо увек показивали солидарност према избеглицама, али не желимо да буде паркинг за мигранте”, поручио је Вучић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Председник Вучић се посебно захвалио Виктору Орбану на свој подршци Србији.

„Ми бисмо тешко презимили ову зиму да није било разумевања Виктора Орбана. Захваљујући њему, желим да то кажем свуим грађанима Србије, тешко бисмо презимили да није било Орбана и њихове владе, да можемо да сместимо гас у њихове капацитете. Невероватна је потрошња струје у Србији на овако лепе дане. Имамо свега и имаћемо свега захваљујући разумевању Виктора Орбана и владе Мађарске. Желимо да знате да имате захвалност свих нас”, рекао је председник.

Карл Нехамер

Аустријски канцелар Карл Нехамер се најпре захвалио председнику Вучићу на гостопримству и сарадњи.

„Аустрија, Мађарска и Србија су основале партнерство када је реч о борби против нелегалних миграната и организованог криминала. Желим да се захвалим Србији и Вучићу на томе што се заложио да азиланстки туризам буде окончан. Вучић је озбиљно схватио бриге Аустрије, није оставио Аустрију на цедилу и то је заиста веома важно и мени као канцелару и Аустријанцима”, рекао је Нехамер.

Прочитајте још:  Пошта купује електровозила за више од МИЛИОН ЕВРА
Нехамер је истакао је да су појединачне државе ЕУ сада приморане да проналазе нове видове сарадње ван оних који већ постоје у ЕУ, јер оно што Европа тренутно примењује није довољно.

„Аустрија се залаже за то да државе Западног Балкана се придруже Европској унији, јер постоје многи изазови који се најбоље могу превазићи када заједно сарађујемо”, поручио је Нехамер.

Виктор Орбан

Прочитајте још:  Исповест лекарке заражене короном: Свесно су нам угрозили здравље
Мађарски премијер Виктор Орбан каже да његова земља налази у специфичној ситуацији, под притиском са две стране.

„На једној страни је рат и Украјина, са друге Србија и мигранти. Морам да кажем неколико реченица о ономе што се догодило јуче. Преминули су грађани Пољске, у нашем суседству је рат који нас не погађа само економски. Ако се одвија рат у суседној земљи, ни ти ниси безбедан, ето преминули су грађани Пољске на самом пољском тлу. Јуче је прекинут довод нафте из Украјине у Мађарску. Када си у опасности ти и твоја земља, мораш да се трудиш да ту опасност елиминишеш. То значи да ми желимо мир и да морамо да се посветимо миру”, рекао је Орбан.

Прочитајте још:  Дужничка дипломатија: Србија у челичном загрљају Кине
Он је нагласио да Србија и Мађарска деле исту судбину.

„Ми делимо судбину и у добру и у злу и помажемо једно другом када је неком потребна помоћ. То није политичко питање, то је питање инстинкта, инстинкта опстанка. Ми Мађари осећамо то, а верујем и Срби – пошто делимо исту судбину, ми морамо да сарађујемо да бисмо победили све изазове наше заједничке судбине. Захвалана сам председнику Вучићу што сам у њему препознао најбољег српског партнера Мађарске”, рекао је Орбан.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *