шпанија

Шпанија

Рок да земље ЕУ изнесу коментаре на предлог Чешке о либерализацији виза за тзв. Косово данас је истекао, а како се сазнаје из дипломатских извора, најмање две земље чланице прекинуле су такозвану тиху процедуру и спречиле да предлог добије зелено светло на Радној групи ЕУ, преноси Репортери.

Прочитајте још:  Преминула Лепосава Стојановић, једна од последњих Српкиња у Приштини
Према тим изворима, приговор је поднела Шпанија, док је неколико других земаља затражило додатна појашњења.

Предлог Чешке, земље која тренутно председава ЕУ, био је да се ступање на снагу визне либерализације за тзв. Косово повеже са операционализацијом система путовања ЕТИАС, што је тражила Француска, али истовремено треба одредити и датум извршења решења “најкасније до 1. децембра 2023. године”.

Дипломатски извори, међутим, кажу да створена ситуација не значи да чешки предлог неће проћи ни убудуће.

Сада се очекује да ће чешко председништво, на билатералним састанцима са земљама које су поднеле примедбе, разјаснити нека техничка питања.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Србија доноси законе противно међународном праву: Међународни закон не дозвољава присилну вакцинацију (Видео)
Како преноси Коха, Шпанија би желела да се ступање на снагу одложи за 1. јануар 2024. године. Шпанија, иначе, преузима председавање ЕУ у јулу 2023. године.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *