Пушоња: Зашто је Русија у великом проблему са Украјином?

0
русија, пушоња, криви, држава, информације

Мирослав Пушоња

Већ двадесет година Путин консолидује Русија. Уредио је односе у Чеченији. Смирио је Грузију Џукашвилија. Управља кризом у Нагорно Карабаху. Истерао је америчку војску из Централне Азије као дела бившег СССР-а.

Спречио преврат у Казахстану. Није дозволио да делови узбечког и киргијског народа из Авганистана дестабилизују ове две матичне државе. Дакле, и шите, и суните, и далекоисточне комунисте, све их је Путин придобио. Али оно што је требало да буде једно са Русима (и било је!) постаде нерешиво за Путина. То је (У)крајина. Зашто? Јер је тај пројекат (нова нација) усмерен непријатељски према извору. На борбу православних између себе.

Човеку су дате две врсте норми. Топле и хладне. Топле су унутар породице. Хладне су према остатку света. Рекли бисмо да односи у радној организацији и дому нису исти. Организација подразумева пословни однос. Доминирају стриктна правила. Данас је то стварање вишка вредности (производне орг.) и прихватљиве услуге (школство, здравство, одбрана). Тамо где се правила не поштују влада хаос. И банкрот или слом.

У кући (породици) је преовлађујућа емпатија и емоција. Зато је могуће да неку ”црну овцу” обуздавају сви укућани. Покривају њене брљотине. Не износе ”прљав веш” да се ”суши” у комшилуку. Некада је то погрешно. Најлакше је то разумети у случају младог деликвента (аналогно младој нацији). Рецимо, он почиње да се отуђује од породице. Да тражи нове идоле. Вероватно да пада под лош утицај неког страног извора (картела или дилера дроге, алкохола, проституције, провалних крађа и слично). Откривши то породица је у шоку. Мајка га крије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Отац бесни. Браћа и сестре потиштено ћуте. И тек када се ствар потпуно отргне контроли и више се не да крити (провална крађа, убиство..), тражи се помоћ система. И тада наступају хладне норме. Јавни тужиоци, адвокати и судије не исказују емпатије. Не толеришу понашање ”црне овце”. И одводе га у хладне одаје казнено – поправних институција. Али породица је већ уништена. Непоправна штета је направљена. Баш тако је било и са Украјином. Тек када је штета направљена, систем је реаговао. И данас гледамо трагедију.

Прочитајте још:  Балтички учитељи и лекари се спремају за побуну

Често сам слушао како људи погрешно тумаче фотографије на којима један Хрват или Муслиман обучен у црну униформу води на стотине слабо везаних православних Срба. Завршили су на клању или су живи бачени у јаму. Коментатори онда кажу како су могли побећи или задавити тог црнокошуљаша. До тог закључка су дошли на основу пуног увида у стварност. Али ти мученици нису имали ту врсту увида. Они су смерно живели поред својих комшија који су тек пре који дан обукли ту униформу. Мислили су да им се ништа ружно неће десити.

А када се десило, наступио је шок. Од 40% православних Срба који су насељавали данашњу Хрватску и живели од искона у Западној Србији (са леве стране Дрине до река Купе и Чазме, и уз Јадран од Боке до Истре), остало их је 4% у данашњој Републици Хрватској. И ништа се није десило починиоцима злочина. Та мука у стомаку да се унутар породице одиграо такав безобални злочин спутао је сваки трезвен одговор. Једном речју примену хладних норми. Или још прецизније адекватну казну за нанету штету невероватног злочина. Руси управо то чине у овом тренутку. Институционално сатиру део конвертоване породице. И зато то иде тако тешко. И мучно. И без наде да издвојено поново постане једно.

Мирослав Пушоња / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *