Украјински ратни заробљеници о судбини оних који одбијају да учествују у рату и колико је то честа појава

0
украјински

Фото: РИА Новости

Украјински заробљеници причали су о томе шта се дешава са онима који одбијају учешће у рату у Украјини и колико често Украјинци одбијају да учествују у непријатељствима. Ово се сазнало у четвртак, 17. новембра.

Према речима затвореника, многи мобилисани не устају и одбијају да учествују у непријатељствима.

„Дечаци, такође мобилисани, осетили су прву експлозију, осетили како експлодира, неко је то већ видео – почели су да се плаше и говоре: „Не, хоћемо кући – то је све. И речено им је: „Бићете се или ћете бити у затвору“, рекао је заробљеник Виталиј Мартиненко у интервјуу за РИА Новости .

Према речима другог затвореника, Олега Попова, који је позван и пре почетка специјалне операције, одбијанци су одведени у једно од суседних села и тамо држани неко време. Према речима Попова, око половине свих украјинских војних обвезника спада у категорију одбијача.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Има одбијача, не знам где су одведени, негде у суседно село, тамо су седели, шта им је даље, или чекају суђење, или тако нешто – не знам зашто их воде. држао тамо“, рекао је ратни заробљеник.

Раније, 16. новембра, украјински заробљеници су рекли да су их официри због немара послали на положаје које је заузела војска Доњецке Народне Републике . Сви интервјуисани националисти осудили су понашање својих официра, огорчени њиховом неодговорношћу и равнодушношћу према судбини војника.

Пре тога, 14. новембра, један украјински заробљеник је причао о слању војника одбране у борбу без припреме . Према његовим речима, нико није био ангажован на припреми територијалне одбране, јер су мислили да ће бити у позадини и нико их неће слати да учествују у непријатељствима.

Прочитајте још:  У ког бога верује патријарх Кирил: Неверовање у пандемију корона вируса као неверовање у Бога

Наставља се руска специјална операција заштите Донбаса , коју је 24. фебруара најавио руски председник Владимир Путин . Одлука о његовом одржавању донета је у позадини заоштравања ситуације у региону услед гранатирања од стране украјинске војске.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *