„Београдске електране” одбиле рекламације потрошача

0

Foto: Pxhere

„Београдске електране” одбиле су рекламације потрошача који су захтевали да им октобарски рачуни за грејање буду умањени због кашњења грејне сезоне.

Удружење за заштиту потрошача „Ефектива” јуче је упутило допис градском омбудсману и затражило да реагује, а саветују и потрошачима да се, пре покретања спорова, обрате на исту адресу. У писму ове организације је наведено да је одлуком о снабдевању топлотном енергијом Београда, предвиђено да грејна сезона почне 15. октобра, а да је статутом града дефинисано да одлуке о функционисању комуналних предузећа доноси Скупштина града.

Будући да сезона није почела на време, као ни да Скупштина града није донела одлуку о одлагању грејне сезоне, представници „Ефективе” сматрају да је ово предузеће прекршило прописе, због чега грађани имају право на умањење рачуна.

– У складу са тим, као и да грејање није почело на време, како је дефинисано чланом 43 одлуке, већ је одложена за 15 дана, рачуница показује да је то 8,33 одсто предвиђеног трајања грејне сезоне. Потребно је да трговцу ЈКП „Београдске електране”, дате препоруку да изврши правично умањење рачуна за грејање у висини од 8,33 процента за цео период од 12 месеци – наводи се у писму „Ефективе”.

У одговорима које је ово јавно предузеће упутило грађанима који су поднели рекламације, објашњено је најпре да је препоруком Владе Србије о рационалном трошењу енергената, Градско веће 14. октобра донело закључак којим је наложено да грејна сезона не почне све док су метеоролошки услови повољни.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– У складу са препоруком и дугорочном временском прогнозом, ЈКП „Београдске електране” започеле су грејање 1. новембра. Треба имати у виду да је цена топлотне енергије одређена на годишњем нивоу и у току обрачунског периода који почиње 1. маја и траје до 30. априла. Месечни износи се добијају дељењем годишње цене на 12 месеци – пише у одговору „Београдских електрана”. Они подсећају да ЈКП „Инфостан технологије” обрачунавају топлотну енергију за кориснике стамбеног простора, а „Београдске електране” за остале кориснике.

Прочитајте још:  Срби гладни, голи, боси: Трећина домова у Србији греје само једну собу

– Број грејних дана различит је по грејним сезонама и месечни износи рачуна не зависе од броја грејних дана у току обрачунског периода. Не постоји правни основ за умањење рачуна за октобар, јер је цена грејања утврђена на годишњем нивоу, а месечни рачуни су изведени из утврђене годишње цене грејања у Београду – напомињу из „Београдских електрана” одговарајући потрошачима на рекламације.

Дејан Гавриловић, председник удружења „Ефектива”, каже да имају информацију да ће у Обреновцу бити прихваћене рекламације, док су електране у Зајечару, Краљеву, Јагодини и Бујановцу одлучиле да умање рачуне за октобар.

– Према одговору који су потрошачи добили из „Београдских електрана” рачуни за грејање морају да се плате, па чак иако грејање буде искључено – наводи Гавриловић. Додаје да је ово удружење послало пријаву градском омбудсману, али да по истом шаблону то морају да учине и сви грађани који су тражили умањење рачуна.

Из овог удружења су, да подсетимо, већ упутили допис Градском секретаријату за енергетику, који је надлежан за примену одлуке о снабдевању топлотном енергијом, у коме су затражили правично умањење рачуна. Поднели су и прекршајну пријаву против овог јавног предузећа због неиспоручивања услуге која се наплаћује, а чија примена је морала да почне 15. октобра.

– Ако грејна сезона траје шест месеци и скраћена је за пола месеца, што представља 8,33 одсто грејне сезоне, логично је да се грађанима, за почетак, за толико умање рачуни за целу годину. На тај начин би се следила логика топлане, која постојећу наплату грејања дефинише као „годишњи рачун” за испоручено грејање, подељених на 12 месеци, како би се потрошачима олакшало – напомиње Гавриловић.

Прочитајте још:  Нови лимит за енергетски угрожена домаћинства гори него стари

Понашање топлана је, сматрају у овој организацији, потрошаче довело у две апсурдне ситуације. Прва је да грејање плаћају током целе године, чак и лети, када у исто време укључују клима-уређаје да охладе станове, а друга је да су одлагањем грејне сезоне, доведени у ситуацију да троше више електричне енергије јер су ујутро и увече, када је температура падала, ипак морали да греју станове.

Јелица Антељ / Политика

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *