Анкара: Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган планира копнену операцију у Сирији

0
ердоган, турској

ердоган(фото:НСПМ)

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је да је могуће да ће покренути “копнену операцију” у Сирији.

Он је то рекао дан после низа ваздухопловних ;напада на положаје Курда у Сирији и Ираку и више ракетних напада на турско тле са територије Сирије.

„Нема говора да ће ова операција бити искључиво ограничена на ваздушну“, рекао је Ердоган турским новинарима који су га пратили на повратку из Катара где је учествовао на отварању Светског првенства у фудбалу.

Прочитајте још:  Колико је дјеце страдало у Сарајеву
У низу турсих ваздухопловних напада у Сирији јуче је погинуло тридесетак људи што је била одмазда за терористички напад са шест жртава 13. новембра у Истанбулу. Турска је за напад окривила курдске „терористе“.

„Компетентне јединице, наше Министарство одбране и наш Генералштаб ће заједно одлучити коју снагу ће применити наше копнене снаге“, рекао је турски председник и додао да су у току консултације.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Већ смо упозорили да ће платити они који нас ремете на нашој територији“, рекао је он.

Синоћ и јутрос у ракетним нападима из Сирије погодјени су турска граница и турска погранична област. Погинуло је троје људи, а око петнаест је рањено.

Турска је јуче извела нападе из ваздуха на објекте Радничке партије Курдистана (ПКК) и јединице за одбрану народа (YПГ) у Сирији. Ердоган је рекао да је у операцији учествовало 70 авиона и дронова и да су ушли 140 километара у ирачку територију на северу и 20 километара на север Сирије.

Ердоган је рекао да о тој операцији није разговарао са америчким председником Џозефом Бајденом и с руским Владимиром Путином.

Прочитајте још:  Пала и Турска: Последња чланица НАТО -а која је одобрила приступање Финске у Алијансу
САД подржавају курдске јединице YПГ у Сирији које се боре против екстремиста Исламске државе, а Русија подржава провладине сиријске милиције у тој истој области.

Н1

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *