„Да, ја сам нациста и у чему је проблем?“

0
нациста

Више од 8.000 плаћеника нациста из 60 земаља се бори у Украјини, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

„Они су за осам месеци регрутовали више од 8.000 плаћеника из више од 60 држава. Највеће групе су стигле из Пољске, САД, Канаде, Румуније и Велике Британије. То се дешава без обзира на то што је у већини земаља законом забрањена активност плаћеника и они кривично одговарају за своја дела. Како је објавила руска војска, више од 3.000 страних плаћеника је убијено и исти број се вратио кући“, рекла је она на недељном брифингу.

Захарова је навела да се врбовањем баве америчке и британске структуре, француске приватне војне компаније, као и екстремистичке организације из Немачке, Шпаније, Чешке, Италије и других земаља.

Раније је заменик сталног представника Русије при ОЕБС-у Максим Бујакевич на седници Сталног савета ОЕБС-а рекао да представници НАТО-а и страни плаћеници имају улогу консултаната,  команданата, па чак и оператера који управљају високопрецизним наоружањем у сукобу у Украјини.

Вуче ли их идеологија, авантуризам, новац или нешто друго да се боре на украјинском ратишту.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Хрват Вјекослав Пребег говорио је и о наводној плати коју је примао „као украјински плаћеник“. Каже да је његова плата као “плаћеника” била око 350 евра, а да је на првој линији добиојао бонус од 480 евра.

Рекао је и да им је „Зеленски обеćао много новца“, али да није примио плату од јануара.

На Телеграму је веома популаран канал „ТрацкАНазиМерц“ који прати стране „довровољце” у Украјини.

Прочитајте још:  ОВО ЈЕ ЕПИЛОГ ВИШЕЧАСОВНЕ БИТКЕ СА 2000 МИГРАНАТА КОД САРАЈЕВА: Повређени полицајци, уништена возила

На овом каналу се објављују информације и њихове фотографије, на чијим се телима налазе тетоваже с портретима Хитлера и Бандере, симболи војске фашистичке Немачке, други нацистички симболи, као и ознаке фашистичких паравојних формација.

Португалски плаћеник из батаљона „Карпатска сич“ Рико Шавеш је 6. новембра почео да „ратује“ с пратицома на Телеграму и признао да му је нацизам привлачан.

„Да, ја сам нациста и у чему је проблем? Волим да ратујем и убићу све Русе у Украјини. Да, ја сам на линији фронта. Нисам НАТО војник, ја сам припадник батаљона ‘Карпатска сич’. Већ сам убио велики број Руса“, написао је португалски плаћеник.

Хрват Пребег који се борио за Украјину и који је заробљен код Маријупоља ослобођен је из руског заробљеништва.

Пуштен је са још девет затвореника из Велике Британије, САД-а, Шведске и Марока.

Хрватске власти су испрва тврдиле да не знају има ли хрватских грађана под оружјем  у Украјини, али кад је Пребег ослобођен хвалили су како су уложили велике напоре да буде ослобођен.

На друштвеним мрежама се 10. новембра појавила информација да је убијен први „добровољац“ из Јапана који је имао надимак „Добре“, а 11. новембра је ту информацију потврдило и Министарство иностраних послова Јапана.

На Телеграму је написано да је, по свему судећи, Јапанац следио милитаристичке погледе императорског Јапана. Плаћеник је на свом блогу на Твитеру писао о детаљима својих акција.

Његов пријатељ, плаћеник с Тајвана Зенг Јухонг је убијен 4. новембра. Он је ратовао у батаљону „Карпатска сич“, нацистичком украјинском батаљону с највећим бројем странаца. „Добре“ је након његове смрти изјавио да ће се „борити заједно с његовим духом до краја рата“ и да ће након сукоба посетити његов родни град. Али и „Добре” је настрадао.

Прочитајте још:  Ослобођени Станица Луганскаја, Кримское и Марковка у ЛНР

Министарство иностраних послова Јапана је 11. новембра званично потврдило да је погинуо један јапански „добровољац“ из редова Оружаних снага Украјине, а власти у Јапану су још током пролећа позвале све Јапанце да напусте зону сукоба.

Иначе, највише их откривају њихове објаве на друштвеним мрежама: локације с ратишта, видео снимци из ровова, директни коментари да се боре против Руса…

О. М.  / Политика

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *