Шведска: Ограничава се слобода медија због шпијунаже

0

www.globallookpress.com © Christine Olsson/Tt

Шведски парламент је одобрио уставни амандман којим би се страна шпијунажа и откривање тајних информација третирали као кривична дела, а ограничава и извештавање штампе о одређеним темама.

Новинари и узбуњивачи могли би да буду кривично гоњени због одавања тајних информација које би могле да наруше односе Шведске са другим земљама или међународним организацијама, преноси национални телевизијски емитер СВТ.

Бивша шведска премијерка и лидер Социјалдемократске странке Магдалена Андерсон изјавила је да подржава амандман рекавши: “То је празнина коју имамо у нашем законодавству и коју морамо да затворимо. Реч је о националној безбедности.”

Виши предавач уставног права на Универзитету у Упсали Михаел Рутси, који је радио на овом закону, тврди да је мало вероватно да ће новинари бити кривично гоњени. Напоменуо је да постоје закони о објављивању тајних информација и да се они ретко примењују на медије.

Међутим, стручњак за слободу говора Нилс Функе упозорио је да промене слободе изражавања и слободе штампе треба да буду пропорционалне.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Не би требало да уводите одредбу која се односи веома широко, већ се само треба позабавити са проблемом који сте идентификовали и документовали”, сматра Нилс Функе.

Уставни амандман је усвојен у тренутку када се Шведска суочава са једним од највећих случајева шпијунаже у новијој историји.

Наиме, два брата иранског порекла оптужена су за шпијунирање и предају тајних информација руској војној обавештајној служби ГРУ.

Старији брат је радио у шведској безбедносној полицији (Сапо), Шведској војној и обавештајној служби и Канцеларији за специјалне набавке (КДИ) – тајној обавештајној служби која регрутује шпијуне из других земаља.

Прочитајте још:  Украјина и Пољска се удружиле против „Северног тока 2“

Млађи брат је наводно имао контакт са руским обавештајним службама и оптужен је за плаћање за дате информације.

РТ.РС

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *