Стано: Вучић прихватио приједлог, Курти није

0
вучић

Александар Вучић

ЕУ данас је у разговорима са представницима Београда и Приштине изнијела предлог који је председник Србије Александар Вучић прихватио, а премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти није, рекао је портпарол ЕУ Петер Стано, те оценио да је у питању непоштовање међународних обавеза, што се посебно односи на Приштину.

Стано је на Твитеру написао да оба саговорника сносе пуну одговорност за несупјех данашњих преговора и за било какву ескалацију и насиље до којих би могло да дође на терену.

Стано је најавио да ће обавестити државе чланице, министре спољних послова и партнере ЕУ о неконструктивном понашању страна и потпуном непоштовању својих међународних законских обавеза, а то се, нагласио је, посебно односи на Приштину.

“Ово шаље веома негативан политички сигнал – написао је Стано.

Високи представник за спољну политику ЕУ Жозеп Борељ рекао је да је ЕУ предала предлог који је могао да спријечи ризик ескалације, који је Вучић прихватио, али није и Курти.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Он је истакао да од приштинске стране очекује да одмах суспеднује даље кораке у вези са пререгистрацијом возила на северу Косова, а од Србије да суспендује издавање нових таблица КМ.

“То је био и предлог решења, али пошто није усвојен, апелујем да се примени, јер нам то даје време за проналажење одрживог решења за ово питање у контексту нормализације односа – поручио је Борељ.

Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти рекао је да за Приштину није прихватљив предлог ЕУ да самопроглашено Косово не изриче казне за нелегалне регистарске таблице, да настави са укорима и да Србија више не издаје таблице са акронимима градова на Косову и Метохији.

Он је додао да за Приштину то није прихватљиво све док се не постигне договор да се хитно обавежу све стране на коначни договор за пуну нормализацију односа.

Прочитајте још:  Пад Весне Меденице: Родила је сина, краља кокаина
Курти је навео да је Борељ “одустао од 23. марта 2023. године, датума који је био договорен као коначан за нормализацију односа Косова и Србије”, пренијели су медији на албанском језику у Приштини.

Према јучерашњој одлуци Куртијевог кабинета, од поноћи ће косовска полиција изрицати казнене мере, 150 евра, возачима који управљају возилима са ознакама градова са Косова и Метохије које издају одјељења МУП-а Србије измештена из јужне српске покрајине.

Председник Србије Александар Вучић обратиће се јавности вечерас у 19.00 часова, из зграде Генералног секретаријата председника Републике, најавила је Вучићева прес служба.

РТРС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *