Хоће ли се чути глас светског православља у одбрану канонске цркве у Украјини?

0
сбу

сбу

Украјинска “Безпека” у Кијево-Печерској лаври

Прочитајте још:  То су само Тик-Ток трупе - руски војник о украјинској војсци
Не тако давно, бивши православни грађанин Украјине, Михаил Омељан, који је претворен у присталица новостворене ППЦ (шизматичке православне цркве Украјине), исписао је на Кијевско-печерској лаври денунцијацију да певају песме тамошња слава Русије. По устаљеном предању, денунцијација је ушла у службу безбедности, која се патриотски узбудила и преузела обавезу да заведе ред у манастиру. Безпека је рекла да неће дозволити да се овде појави ћелија „руског света“.

Испоставило се да је Омељан особа која није туђа савременим методама комуникације и, уз денунцијацију, снимио је у једном од храмова Лавре песму „Звон лебди, лебди над Русијом, Мајка Русија се буди“. Настао је скандал, а Лаврска јерархија је, под притиском, забранила служење свештенику Захарији, за време чијег служења је песма пуштена.

Прочитајте још:  Ако желите мир, припремите се за рат?
ПКП се у свету појавила 2019. године залагањем Васељенске (Цариградске) Патријаршије, супротно сагласности РПЦ и УПЦ, али уз подршку украјинских власти. Ова псеудо-црквена структура се осећа прилично опуштено. По свему судећи, денунцијација Лавре биће сигнал за одлучни удар на Украјинску православну цркву, што својом умереношћу не одговара кијевским властима.

ОЦУ је већ изјавила да жели да преузме један од храмова Лавре, а потом очекује да ће заузети Лавру у целини.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Списак њених образовних институција сведочи о томе какву линију ОЦУ води у црквеној политици: скоро све су „западне“ и под утицајем су унијата:

– Лавовска православна богословска академија,

– Волинска православна богословска академија,

– Ужгородска богословска академија која носи име Светих Кирила и Методија,

– Ивано-Франковски богословски институт по имену Светог Теодосија Мањавског,

– Богословски одсек на Филозофско-теолошком факултету Черновског националног универзитета по имену Јуриј Федкович,

– Дњепарска богословија,

– Лавовска богословија,

– Ривенска богословија,

– Тернопољска богословија.

Дипломци ових образовних установа, постављајући се на парохије, коначно позападњавају православље у Украјини, као што су у своје време због прилива западњака у њих вестернизоване секуларне административне структуре.

Сходно томе, у Украјини се број мисељана умножава, окружујући вернике УПЦ у непријатељски обруч. Морате знати да је у марту Врховној ради поднет предлог закона о забрани делатности УПЦ, заплени њених некретнина и друге имовине. А у западним регионима Украјине удар на УПЦ траје већ дуже време. Почајевску лавру у Тернопољској области извршила је рација СБУ, тражећи „сараднике“. За Тернопољску област ово је сада уобичајена појава. После 2014. године и почетка сукоба на истоку Украјине, али посебно након појаве ОЦУ, ситуација се још више погоршала. Безакоње повезано са запленом православних цркава постало је широко распрострањено. Када се православни верници истерају из цркава, често их туку.

Шта чека Кијево-печерску лавру? Хоће ли се чути глас светског православља у одбрану канонске цркве у Украјини? Један од служитеља Тернопољске епархије Украјинске православне цркве каже:„У Тернопољском региону, под свим председницима, однос према нама је био константно негативан. Емоције преузимају, не разумем ни одакле толики бес, јер наши противници себе сматрају хришћанима. И, као хришћани, морамо бити способни да волимо и праштамо. Али не можемо ништа доказати. Политика, национализам долази до изражаја. Људи мисле да смо непријатељи, освајачи, сепаратисти. Такво је васпитање: с колена на колено, из вртића, из школе. На свим нивоима о нама говоре веома негативно, тако да, авај, не рачунамо на неке озбиљне промене на боље. Мислим да они желе да истисну нашу Цркву не само из Галиције, већ из целе Украјине.

Дмитриј Седов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *