Шта су зомби фирме на које упозорава Европска банка за обнову и развој

0
банка

 Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) позвала је владе у региону у којем је активна да преиспитају ковид мере подршке компанијама, упозоравајући да би подржавање тзв. „зомби” фирми могло да има негативан ефекат на здрава предузећа.

Док је корпоративни дуг достигао рекордне нивое у отприлике 40 економија у којима ЕБРД послује, неизвршења обавеза су пала на рекордно низак ниво у многим земљама, утврдила је ова развојна банка у свом годишњем „Извештају о транзицији 2022/2023” објављеном данас.

ЕБРД наводи да је део компанија избегао кашњење у сервисирању дуга због приступа јефтиним кредитима захваљујући владиним мерама након пандемије и финансијској подршци због руске инвазије на Украјину, преноси Ројтерс.

Међутим, стална подршка више није одржива у свету високих каматних стопа, оцењује се у извештају.

„Још увек нисмо видели последице у смислу банкрота због пандемије и рата. Штавише, број банкрота у новим државама чланицама Европске уније је мањи. Постоји ризик од ‘зомбификације’ ако се ванредне мере држава наставе много дуже”, рекла је за Ројтерс Беата Јаворчик, главна економисткиња ЕБРД-а.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Присуство „зомби” фирми у некој економији се негативно прелива на здраве фирме, које бележе смањење инвестиција, приходе и запослености, упозорила је ЕБРД.

Субвенционисани кредити компанијама које имају негативне новчане токове одобравани су кроз привремене мораторијуме на отплату кредита, договорена смањења неизмирених износа, хитне грантове и финансијске инјекције за ликвидности од стране централних банака, показује извештај, преноси Танјуг.

Многе земље су такође суспендовале, барем привремено, обавезу подношења захтева за стечај.

Свако повлачење државних кредитних гаранција и субвенција мора бити постепено како би се избегао било какав шок и „требало би да буде фино подешено како би се осигурало да само солвентне и одрживе фирме с привременим проблемима ликвидности добију финансијску помоћ”, закључује ЕБРД.

Прочитајте још:  ДЕРУ НАРОД КАО ЗЕЛЕНАШИ: Просечан клијент банкама остави најмање око сто евра годишње на ПРОВИЗИЈЕ И НАКНАДЕ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *