Украјински „безбедњак” затражио азил у Србији

1
безбедњак

Украјински „безбедњак” затражио азил у Србији

Украјинац Андриј Наумов (40),украјински безбедњак,  који је 7. јуна ове године ухапшен на граничном прелазу Прешево, званично је затражио азил у Србији, рекао је за наш лист његов бранилац, нишки адвокат Момчило Ковачевић.

Подсетимо, Наумов је осумњичен за прање новца, јер је у аутомобилу којим је намеравао да пређе у Северну Македонију пронађено 607.990 евра и 124.924 долара. С њим је у возилу био и немачки држављанин украјинског порекла Александер Акст (44), који је такође лишен слободе као саизвршилац кривичног дела, али је пуштен да се брани са слободе након што је положио кауцију у износу од 70.000 евра. Наумов је пак у Притворској јединици Казнено-поправног завода Ниш све време од када је ухапшен. Украјинске власти су у међувремену затражиле од Србије његово изручење. Како је наведено у захтеву, против овог бившег бригадног генерала Службе безбедности Украјине (СБУ), правосудни органи те земље „воде истрагу због велеиздаје”.

Претходних дана, у Нишу су боравили родитељи Андрија Наумова, мајка Ирина и отац Олег, који су донели документацију о догађајима везаним за њиховог сина током претходних годину и по дана у Украјини. Према тим документима, од маја 2020. до марта прошле године, на Андрија Наумова припреман је атентат у Кијеву, који су организовали пуковник СБУ Јуриј Расјук и заменик шефа СБУ Дмитриј Нескоромни. Покушај убиства није успео, Наумов је само био повређен, а Расјук је ухапшен, и после признања кривице да је био један од двојице организатора атентата осуђен је у Печерском окружном суду у Кијеву 8. јула 2021. на пет година затвора. Дмитриј Нескоромни је од атентата у бекству и за њим је расписана међународна потерница. У списима са суђења Јурију Расјуку, које су у Ниш донели Ирина и Олег Наумов, наведено је „да су Расјук као пуковник СБУ и заменик шефа исте службе Нескоромни, извршиоцу напада на Андрија Наумова исплатили 30.000 долара да би га трајно онеспособио или убио”.

Прочитајте још:  За промену Устава агитују НВО: На референдуму „ДА“ заокружиће они који желе Србију у ЕУ и без трагова суверенитета

Неколико месеци после опоравка од атентата, крајем лета прошле године, Андриј Наумов је напустио СБУ и са супругом и двојицом синова напустио Украјину и населио се у Немачкој. Почетком јуна ове године, како тврде његови родитељи, са својим пријатељем Александером Акстом, Наумов је кренуо у Турску, с намером да купи кућу у околини Истанбула и тамо се пресели. Међутим, ухапшен је на српско-северномакедонској граници. Пре тога, документовано тврде родитељи ухапшеног Андрија, никакав поступак против њега у Украјини није вођен. Тек када је објављено да је ухапшен у Србији, председник Украјине Володимир Зеленски одузео је Наумову чин бригадног генерала и прогласио га издајником, а држава Украјина затражила је његово изручење од Србије.

Из тог разлога, објаснио је за наш лист адвокат Момчило Ковачевић, Министарству унутрашњих послова Србије Андриј Наумов је поднео захтев за азил и признање статуса избеглице. Самим тим, како објашњава, питање екстрадиције (изручења) Наумова Украјини се не би ни разматрало.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Украјински „безбедњак” затражио азил у Србији

  1. E to je sitnina centi. Ne znam nista o tipusu. Damo znamo da KLOVN cionista hazar ima 5 vila u inost. 1 u Izraelu gdje mu sada zive roditelji postoji vifeo vila sa.parkom bazenima vrijedna 9 miliona dol. 2 vila u Londonu.4
    Vila u Trevizu 1 dan rentira za 50000dol. Vila u Njem. I vila u SAD. Klicko moj komsija u Bidvi sa 4 prijatelja kupio 4 stana po 300m2 u Babin Do Prvomajska ul

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *