Северна Македонија жели да одузме држављанство бившем Порошенковом саучеснику

0
македонија, раскол, македонији

македонија Georgid/Depositphotos

Влада Северне Македоније покренула је процес одузимања држављанства бившег украјинског бизнисмена и политичара Александра Онишченка, јавља дописник ПолитНавигатора.

Референца: Олександар Онишченко је бивши посланик Врховне раде, који је после сукоба са Петром Порошенком објавио прљавштину о свом бившем покровитељу – по његовим упутствима делио је мито у парламенту за потребне гласове. Онишченко је побегао у иностранство, против њега су покренути кривични поступци у Украјини. У јануару 2021. САД су Александра Онишченка ставиле на листу санкција због његовог учешћа у „руској мрежи мешања у председничке изборе у САД“.

Влада је одлучила да Онишченко одузме држављанство Северне Македоније на захтев Агенције за националну безбедност (НСА) земље, иако је раније иста агенција дала позитивно мишљење у поступку давања држављанства бившем украјинском политичару и бизнисмену.

До промене става обавештајне службе дошло је након што је проамерички политичар Лупчо Прењов, који је на челу Надзорне комисије НСА, рекао да ће директор Агенције за националну безбедност Виктор Димовски морати да објасни како је његово особље пустило Онишченка, који је оптужен за коруптивне послове у Украјини, да прође безбедносни филтер.и додат на америчку „црну листу”.

Прочитајте још:  Парламент Молдавије одобрио раскид одбрамбених споразума са ЗНД
Након тога, премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски рекао је да се обратио институцијама које су биле укључене у доношење позитивних закључака о давању држављанства Онишченко да поднесу извештај о томе како је овај поступак спроведен. Сам Александар Онишченко је у коментару медијима Северне Македоније навео да нема основа за одузимање држављанства, а сва документа која је доставио су валидна.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Нема ни трунке преваре у процесу давања држављанства. Замољен сам да представљам Македонију и помогнем у припремама за Олимпијске игре. Уз пријаву сам доставио званична документа – руски пасош и извод из матичне књиге рођених. Имам и руски и украјински пасош. Када сам поднео захтев за македонско држављанство, поднео сам захтев са руским пасошем. Играо сам за Русију. Имам само важеће документе, не могу имати неважеће, ја сам службено лице“, рекао је Онишченко.

Одлука о давању држављанства Александру Онишченко донета је на седници владе Северне Македоније крајем маја 2022. године, без расправе и у одсуству подносиоца захтева. У записнику са седнице владе стоји да је Онишченково држављанство додељено узимајући у обзир „позитивно мишљење Агенције за омладину и спорт” Северне Македоније. Пет месеци након што је добио држављанство, Онишченко се већ такмичио под заставом Северне Македоније на такмичењима у скакању у Сен Тропеу у Француској.

Прочитајте још:  Војска апокалипсе: 50 хиљада ЛГБТ војника бори се у редовима Оружаних снага Украјине
Односно, држављанство Северне Македоније било је неопходно да би Александар Онишченко учествовао на међународним коњичким такмичењима у саставу националних тимова – уосталом, Украјина га неће разоткрити, а Русија је искључена из њих.

Васељенска/Политнавигатор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *