Одлазак УПЦ из Руске Цркве још није постао неповратан

0
УПЦ

УПЦ

Партија бившег председника Украјине Петра Порошенка „Европска солидарност“ поднела је Врховној ради предлог закона о забрани деловања Руске православне цркве (РПЦ) у земљи.

СБУ је почетком недеље извршила претресе у Кијевско-печерској лаври, као и у неколико манастира у Ровенској области, који су под јурисдикцијом Московске патријаршије УПЦ, образлажући то „контраобавештајним активностима. ” Раније је специјална служба отворила случај због појања о „Мајци Руси“ које је звучало унутар зидина Лавре. Анатолиј Степанов, главни и одговорни уредник портала Руска Народна Линија, говорио је о томе колика је вероватноћа забране Руске православне цркве, као и повезаност иницијативе Евросолидарности и претреса СБУ, у интервјуу за Новоросију. .

“С једне стране, овај догађај је повезан са оним што се дешава у Украјини, и са чињеницом да се тичу Украјинске православне цркве Московске патријаршије. За сада, Московска патријаршија, јер није донета званична одлука, то је у вези са овим догађајем. па тако и даље треба да се зове украјинска црква.

Ови догађаји су различити, и нису блиско повезани. Масовна специјална операција СБУ, када су извршени претреси и заплена докумената одједном у више манастира, не само у Кијевско-печерској лаври, очигледно је чин застрашивања. Наручилац ове акције је расколничка православна црква Украјине (ПЦУ). Они никако не могу да се смире и виде да, упркос непријатељствима, канонска УПЦ остаје главна црква и све светиње православља су јој потчињене“, сматра Анатолиј Степанов.

Прочитајте још:  Док залудели уздижу Амфилохија, он допушта Ђукановићу да из српске цркве коју отима, шаље “поруке мира“! (ВИДЕО)
Експерт је подсетио да су расколници већ дуго брусили зубе на ловорикама, манастирима, храмовима, и стога је сада ПКУ наручилац овога, као и наручилац овог закона који је поднет Врховној ради. Њега је директно обучавала фракција Порошенка, а он је оснивач расколничке лажне цркве.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Ово није први покушај забране УПЦ на територији Украјине. Већ је поднето неколико предлога закона, радило се о посланицима унијата и протестаната. Али данас је пројекат у интересу ОЦУ. Пошто је фракција Порошенко нема утицаја у Врховној ради, гаје наду да овај закон чека иста судбина као и раније.

Али покушаји СБУ да направи ноћну мору од манастира и јерархије УПЦ је озбиљна претња коју свако здраворазумски човек не може а да не одбаци. Када се уџбеници за богословије и парохијске школе објављени у Русији представљају као доказ субверзивне активности или активности у интересу Русије, то је врхунац апсурда. Ово је само шизофренија, у коју украјинске власти и специјалне службе све више урањају“, изразио је своје мишљење извор агенције.

Још једна вест, која је претходног дана изазвала одјек у медијима, везана је за усвајање одлуке о самосталном миропосвећењу на Синоду УПЦ. Верује се да је миропосвећење привилегија независне цркве. Раније је миро прављен у Москви и транспортован у Кијев. Сада је УПЦ одлучила да сама вари миро, као самостална црква.

Прочитајте још:  Амфилохије: ЦПЦ је призната у читавом свијету! (ВИДЕО)
Што се тиче варења миро, ово је очекивана одлука, напомиње говорник. Међутим, постоје неке истезања и непрецизности из различитих углова.

„Нарочито се тврди да је миропосвећење знак аутокефалности. То није сасвим тачно, јер неке аутокефалне православне цркве не кувају хриму, већ је, напротив, примају у братским православним црквама. С друге стране, Аргумент Светог Синода УПЦ је натезање, када се тврди да се миро кувало у Кијеву пре 1917. године, а овај процес се тек наставља. Ово је лукаво, јер се миро кувало у Кијеву, а не у посебној цркви. , али то је била једна црква и миро се кувало у различитим црквама.

Много више нервира то што је Његово Блаженство Митрополит Онуфрије почео да слави Његову Светост Патријарха московског Кирила као себи равног (свог брата), а не свог светог оца. То је јасан знак да УПЦ почиње да се понаша као самостална православна аутокефална црква.

Прочитајте још:  Ко је заиста требао да уништи брану хидроелектране Каховскаја
Мислим да ситуација још није постала неповратна, још није било званичних признања, стога имамо право да УПЦ сматрамо делом Руске православне цркве, па чак и ако неко у Украјини мисли другачије“, резимирао је Анатолиј Степанов. .

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *