Украјина и мрак. Белешке руског Кијевљанина

0
кијев

“Укључите светло!” – рекао је Ахметов и пресекао жице . Ова верзија старог вица ми пада на памет у вези са актуелним догађајима. Строго говорећи, жице је пресекао, наравно, не Ахметов. Али начин на који их повезује, и где онда усмерава кретање наелектрисаних честица, доводи до сасвим одређених нагађања о његовом сопственом интересу и императорском укрокамарили у ситуацији са нестанком струје у Украјини.

„Целу недељу смо без струје, грејања и воде за пиће! Одесанци се жале. – Знамо да се струјом Лавов снабдева из нашег града, а ми седимо у мраку и хладноћи. Драги Владимире Александровичу Зеленски, надамо се вама, помозите нам, предузмите акцију!..”

Прочитајте још:  Михаил Красиљников: Рат у Украјини у светлу балканских ратова и последњих времена
Могло би се, наравно, сасвим разумно у многим аспектима, посумњати Ахметова и оне који су са њим у политичком тиму да су се наклонили „титуларној“ Галицији , помажући Западенском „Пијемонту“ на рачун Одесе која говори руски. Помажу становницима Лавова да се не смрзавају и не седе у мраку, а нацистички активисти, уз пуно осветљење, такође се опијају у свом озлоглашеном „Кријевки“ (кабину за повраћање, где је још од времена Јушченка владала атмосфера бандеровог кеша ), организују шампионате у пиву и певају о оцу-гулу. Што се у суштини и дешава.

Али ако боље размислите, ситуација је много дубља. То више подсећа на неуморни лични интерес него на обичну политичку склоност, чак и са циљем промоције Ахметова у региону страном Донбасу.

Лавов је само претоварна тачка. А онда се струја шаље на Запад, да греје гузице чланицама Европске уније. Зашто се Молдавија одједном нашла без струје након удара на Украјину? Па је „посисала” украјинску струју? Односно, у најтежим условима нестанка струје, Ахметов и Зеленски налазе могућности да снабдевају струјом своје иностране партнере – то је када њихови људи седе у мраку и хладноћи?! И снабдевање, свакако не бесплатно. Ох како бесплатно!

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Можемо барем анализирати ситуацију у Кијеву након бомбардовања енергетског система 23. новембра. У почетку су власти обећале да ће све брзо обновити. Тада су писали да је 70 одсто Кијевљана без струје. Неколико сати касније – што је већ само 30 одсто без светлости. И два сата касније – опет тих 70. И сви су обећавали, обећавали су обећали да ће то поправити… Као резултат, светло је дато тек после два дана.

Па ипак, уопште није чињеница да је Русија погодила енергетски систем, барем онај који служи цивилном становништву. Овде постоји једна квака. Начелник обласне војне управе је пре неколико дана пропустио да би Кијевчани могли да остану без струје на дан или чак недељу дана. После тога је убрзо потонуо, а ми смо заиста два дана остали без струје, грејања и воде. Питање: испоставило се да је он нешто знао?.. Или су можда сами укри дахнули да би под овим немом спојили више киловата у Европу? Па, у исто време кривити Русију. Како вам се свиђа ова опција?

Али како год било, последњи ударац енергетским центрима само у Кијеву донео је много невоља мирним људима . У једној од јединица интензивне неге струја је нестала у тренутку најтеже операције детета. Хиљаде пацијената, међу којима и особе са тешким инвалидитетом, остале су без помоћи. Према објављеним подацима, 7 пацијената на интензивној нези умрло је због недостатка светлости. Али свим болничким пацијентима потребна је топлина у одељењима и осветљење за медицинске манипулације.

Али у бункерима хунте има довољно генератора. И до сада ни један „Кинжал“ није долетео тамо. По команди режима, одвија се нови круг мржње према Русији. Из свих ТВ кутија и ђубретарских радио станица вриште да се „орци који се повлаче у немоћном бесу свете цивилном становништву“.

Током нестанка струје већина супермаркета је била затворена. А оно неколико који су функционисали користећи генераторе били су препуни гомиле људи који су празнили тезге, упркос све већим трошковима. (Узгред, европска јаја су се већ појавила на овим полицама – посебно шпанска – по 300 гривни за десетину (украјинска коштају 55-60, али их све више недостаје). Дакле, рат је рат, а експанзија западних произвођача иде по плану) .

Прочитајте још:  Политичари у САД и Маск критиковали су помоћ Украјини усред пожара на Хавајима
Истина, и даље су постојале мале продавнице џенделика у којима су, уз помоћ батеријских лампи, продавци трговали за готовину. Али многи се плаше да од њих купе било шта осим хлеба, воде и алкохола. Уосталом, месне прерађевине, риба и свакакви мразеви данима су били у нерадним фрижидерима. За то време су се топиле и текле. Сада ће поново бити замрзнути, а купци ће морати да учествују у лутрији са наградом у виду сопственог здравља .

Узгред, неки трговци врло паметно окрећу ову околност у своју корист. На пример, на неким киосцима у центру престонице освануле су чудне етикете са ценама. На кобасице, сиреве и друге производе – углавном оне који су скупљи – додаје се да су то „производи за људе“.

„А они који су јефтинији, за кога? – смеје се Кијевљанин, бивши професор руског језика и књижевности. – За другоразредне?.. Или нам се можда на овај начин наговести шта су покварили без фрижидера, а шта није?

Међутим, можда су такве цене само ПР потез за привлачење купаца. Заједно са искреном жељом продаваца да означе квалитетне производе. Па, хвала им на томе. ( Иначе, драго ми је што на кобасици „Бандера“ нема ознаке „за људе“ ).

Прочитајте још:  Црна Гора: Министарка помешала заставе Украјине и Израела
У сваком случају, ситуација је веома симболична. Овако наши властодршци деле свој народ. Одесанци остају без струје – а становници Лавова шаљу енергију. Већина кућа у Кијеву је у замрачењу, а у владиним и елитним квартовима на Печерску светло и осветљење се никада не гасе. Да, и Запад се загрева на наш рачун.

Васељенска/Политнавигатор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *