ЕУ укида санкције против руске државне банке?

0
еу, србија, одмор, русијом

Портпарол ЕУ Петер Стано поручио је да ће размотрити могућност укидања санкција Руској пољопривредној банци као и њено поновно повезивање са СВИФТ системом што је неопходно због обнављања споразума о житу, преноси ТАСС.

“Узели смо у обзир тврдње Русије у вези са улогом Руске пољопривредне банке у трансакцијама које се односе на храну и пољопривреду, као и уочене потешкоће изазване њеним искључењем са СВИФТ-а. Иако то чини трансакције скупљим и споријим, плаћања су и даље могућа”, рекао је Стано.

Он је напоменуо да сваку измену мера ЕУ морају једногласно усвојити земље чланице савета, а ове мере предвиђају укидање санкција, омогућавајући оператерима ЕУ да сарађују са руским банкама.

“Неколико канала плаћања остају отворени јер већина руских банака није санкционисана нити одсечена од СВИФТ-а, укључујући велике финансијске институције као што је Газпромбанка”, додао је Стано.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Шеф синдиката Аркадиј Злочевски рекао је да Роселхозбанка није битна домаћим пољопривредним компанијама, али да су трансакције преко других банака отежане због санкција.

“Ми не примамо и не обрађујемо никаква плаћања преко Руске пољопривредне банке. Углавном послујемо преко међународних посредничких банака, на пример, турских. Али у последње време се плашимо и нових санкција, што у великој мери отежава рад и трансакције руским пољопривредним компанијама”, истакао је Злочевски.

Раније је заменик руског министра спољних послова Сергеј Вершињин рекао да “Русија сматра да је поновно повезивање Роселхозбанке са СВИФТ-ом кључно питање како би се кренуло напред у отклањању препрека извозу домаћих пољопривредних производа и да ће се то постићи”.

Санкције уведене Русији предвиђале су искључење Сбербанке, Роселхозбанке и Московске кредитне банке из СВИФТ-а. Више од 11 хиљада највећих организација у готово свим земљама света повезано је са овим системом финансијске размене.

Прочитајте још:  Велика Британија: Уводи се закон путем којег ће и покојници моћи да мењају свој пол

Сада је овој финансијској институцији, због санкција, ускраћен приступ размени банкарских порука, што ствара потешкоће у плаћању залиха жита другим државама. Плаћање се врши преко других банака, али је тешко. Све већи број страних партнера одбија такве трансакције, страхујући од нових санкција Вашингтона, пише РТ.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *