Пентагон разматра испоруке прецизних бомби Кијеву

0
пентагон

(фото: Профимедиа)

Пентагон разматра предлог компаније “Боинг” да Украјини испоручи јефтине, мале прецизне бомбе, које се постављају на ракете којих има у довољном броју, што би Кијеву омогућило напад на стратешке војне циљеве на великим раздаљинама.

Војни инвентари Сједињених Америчких Држава и њених савезника се смањују, а Кијев има све већу потребу за софистициранијим оружјем. Систем под називом ГЛСДБ, који је предложио “Боинг”, могао би да буде испоручен Кијеву већ у пролеће 2023. године, наводи се у документу у који је Ројтерс имао увид.

Систем је један је од десетак планова за производњу нове муниције за Украјину и остале америчке источноевропске савезнике, потврдили су британској агенцији извори из војне индустрије.

Представља комбинацију бомбе малог пречника ГБУ-39 и ракетног мотора М26, а оба су уобичајена у америчким инвентарима. Једна бомба ГБУ-39 кошта око 40.000 долара, што систем чини јефтиним, а његове главне компоненте су лако доступне. Иако се произвођачи оружја боре са повећаном потражњом, наведени фактори омогућавају да производња система ГЛСДБ почне 2023. године.

Систем користи ГПС навигацију, употребљив је у свим временским условима и може се користити против оклопних возила. ГЛСДБ, на коме раде компаније “Боинг” и “СААБ” у развоју је од 2019. године, а извршни директор компаније СААБ у октобру је саопштио да ускоро очекују уговоре о овом виду наоружања.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Иако је неколико јединица система ГЛСДБ већ направљено, постоје бројне логистичке препреке за формалну набавку. На пример, било би непходно најмање шест добаљача како би оружје било произведено што брже.

Помоћник државног секретара војске за набавке Даг Буш рекао је новинарима у Пентагону прошле недеље да армија разматра и убрзање производње артиљеријских граната калибра 155 милиметара.

Прочитајте још:  Време је да се ослободимо илузија о Србији

Сукоб Русије и Украјине повећао је потражњу за оружјем и муницијом америчке производње, а савезници САД у источној Европи захтевају све више наоружања за Кијев, додао је Буш.

Портпарол Пентагона Тим Горман одбио је да коментарише ове наводе, али је истакао да су САД и њени савезници “идентификовали и размотрили најприкладније системе” којима би могли да помогну Кијеву.

САД су раније одбиле захтеве за ракетне системе АТАЦМС који имају домет од 297 километара. Међутим, домет система ГЛСДБ од 150 километара би омогућио Украјини да погоди стратешки важне војне циљеве који су сада ван домашаја.

БОНУС ВИДЕО:

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *