Министар одбране Кипра: Не мењамо став о КиМ, захвални смо Србији!

0
кипра

Косово и Метохија (Фото: принтскри)

Долазак у Београд је прилика да се продуби изузетно успешна војна сарадња Србије и Кипра, министар одбране Србије Милош Вучевић је мој искрен пријатељ, нагласио је Хараламбос Петридис уочи дводневне посете Србији

Кипар се држи принципијелног става о непризнавању једностраног проглашења независности Косова и Метохије. Принципи суверенитета и територијалног интегритета су за Кипар неотуђиви и неупитни, поручио је министар одбране Кипра Хараламбос Петридис уочи дводневне посете Србији.

Долазак у Београд је прилика да се продуби изузетно успешна војна сарадња Србије и Кипра, али и да се дефинишу друге области у којима би две државе могле да јачају узајамне везе, нагласио је Петридис у интервјуу за “Вечерње новости”.

“Посебно сам почаствован што сам први министар одбране позван у званичну посету Београду након ступања на дужност нове владе Србије. То је велика част која потврђује сарадњу и пријатељство између Кипра и Србије”, истакао је Петридис.

Министар одбране Кипра је додао да билатералне односе Србије и Кипра карактеришу стабилност, висок степен међусобног поверења и разумевања, те да Србија и Кипар имају дубоке историјске везе, што додатно употпуњује сарадњу две државе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Кипру је веома значајно то што Србија учествује у мировним снагама Уједињених нација нашој територији. Влада и народ Кипра су захвални Србији на важном доприносу миру наше земље и њених оружаних снага. Поред тога, са Србијом планирамо бројне активности у области одбране – вежбе, обуке и размену особља”, рекао је Хараламбос.

Србија је Кипру такође пружила драгоцену подршку обезбеђујући артиљеријски систем “НОРА” и вишецевне бацаче ракета, истакао је министар одбране Кипра.

Прочитајте још:  Главни одбор СНС: Александар Вучић носилац свих листа. Даница Грујичић прва на листи за републичке изборе

“Република Кипар непоколебљиво подржава приступни пут Србије ка ЕУ. Признајемо да је Србија уложила велике напоре у спровођењу реформи у вези са ЕУ током протеклих месеци и желео бих да вас охрабрим да наставите да напредујете са истом одлучношћу и посвећеношћу”, поручио је Петридис.

Земље медитерана на на челу нове геополитичке релевантности у региону

Кипарски званичник је нагласио да су земље источног Медитерана, као што су Кипар, Грчка, Израел и Египат, данас “на челу нове геополитичке релевантности у региону”, те да су успостављени трилатерални механизми одбрамбене сарадње између Кипра и Грчке са Израелом, Египтом и Јорданом.

На питање о односу са министром одбране Србије Милошем Вучевићем, Петридис је изјавио да је у питању искрено лично пријатељство.

“Имао сам прилику да успоставим чврст пословни однос и искрено пријатељство са министром одбране Милошем Вучевићем. Још из времена када смо радили у домену локалне самоуправе – када смо били градоначелници општине Агланџја на Кипру и Новог Сада у Србији. Отуда је моја посета Београду двострука, посета драгом пријатељу и колеги са којим ћемо унапредити нашу дугогодишњу сарадњу у области одбране и разговарати о питањима од заједничког интереса”, истакао је министар одбране Кипра.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *