Аустрија: Радници штрајкују, политичари дижу себи плате!

0
аустрија

Tanjug/AP Photo/Danny Karnik, File

Послодавци критикују да се Аустрија све више удаљава од социјалног партнерства које је до сада владало, а на којем су се заснивали односи послодаваца и синдиката.

У Аустрији је све више привредних грана у којима запослени обустављају рад због незадовољства током преговора о новом колективном споразуму, односно повећању плата, јер је земља суочена с рекордном инфлацијом, преноси Танјуг.

У исто време, због високе стопе инфлације, аустријским политичарима плате расту аутоматски.

У Аустрији су стали сви возови, пошто је синдикат железничара позвао на једнодневни штрајк упозорења. Железничари траже веће повећање плата од оног које нуде послодавци – 400 евра месечно више уместо понуђених 208 евра.

Штрајк најављују и запослени у трговини, па је за сада неизвесно да ли ће радње и велики ланци радити за викенд, када иначе традиционално почињу куповине божићних поклона. Послодавци нуде повећање плате од четири одсто и једнократну исплату у висини од три одсто плате, али синдикати захтевају раст плате за 10 одсто.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Запослени у телекомуникационом оператеру А1 такође најављују штрајк упозорења.

Послодавци критикују да се Аустрија све више удаљава од социјалног партнерства које је до сада владало, а на којем су се заснивали односи послодаваца и синдиката.

С друге стране, ревизорска установа проследила је влади “фактор прилагођавања” плата, то јест онај постотак по којем ће плате државних функционера порасти од 1. јануара 2023.

Тиме ће значајно скочити примања, на пример, председника Аустрије за 1.344 евра месечно, на 26.701 евро бруто месечно. Канцелару ће плата бити повећана за 1.200 евра, на 23.840 евра. Посланицима ће примања бити увећана за 497 евра, на 9.832 евра.

Прочитајте још:  Фијат исплатио бонусе, штрајкачи Фијат пластика ускраћени за 25.000 динара

Повећање плате ступа на снагу аутоматски уколико парламент не донесе одлуку о неприлагођавању плата политичара стопи инфлације.

Док владајуће странке Народна партија (ОВП) и Зелени ћуте, Социјалдемократска партија (СПО) и Слободарска странка (ФПО) захтевају одлуку о непримењивању аутоматизма прилагођавања плата инфлацији.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *