Аустрија више не може да издржи: Припрема се укидање санкција према Русији

0

Александер Шаленбер

Шеф аустријске дипломатије Александер Шаленбер не искључује могућност постепеног укидања санкција Европске уније Русије. Он је истакао да би Беч могао да буде место за преговоре о решавању сукоба у Украјини.

„Санкције су флексибилно средство, али то је још далеко. Надам се заиста да ћемо се у неком тренутку вратити дипломатији и да ће она бити успешна“, рекао је министар у интервјуу за лист „Виенер цајтунг“, одговарајући на питање да ли сматра да је могуће постепено укидање санкција Русији.

Министар је додао да су за преговоре „потребне обе стране“ и нагласио да би Аустрија могла да буде платформа за преговоре с Русијом, уколико „дипломатија постане доминантна снага“.

Шаленберг је, међути, оценио да је тренутак за дипломатске преговоре „још веома далеко“ и подсетио на то да војна дејства у Украјини и даље трају.

Русија је део европске културе, потпуна забрана виза је грешка

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Шаленберг сматра да би евентуална одлука о потпуној забрани издавања виза Европске уније Русима била грешка.
„Важно је имати осећај за меру и не претеривати. То би била потпуна обустава уласка за свих 144 милиона Руса“, изјавио је министар.
Шеленберг је додао да је „Аустрија са својом историјом“ одлично упозната с руском стварношћу, „географија се не мења, Русија остаје део историје и европске културе“.

Шеф аустријске дипломатије је, такође, рекао да санкције Европске уније против низа руских држављана неће бити укинуте, а да ће споразум Русије и ЕУ о поједностављеном визном режиму престати да важи 12. септембра.

„Европска унија је јединствена у вези с тим питањем, санкције неће бити промењене. Списак физичких лица ће такође бити проширен без измена“, рекао је министар.

Прочитајте још:  НАТО спреман да реагује на дешавања на граници Русије и Украјине

Крајем августа шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ је рекао да су земље ЕУ постигле политички договор о потпуном укидању визних олакшица за грађане Русије, али да ће одређене категорије руских држављана и даље моћи да добијају визе Европске уније.
Портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова је изјавила да је одлука ЕУ о укидању споразума о упрошћеном визном режиму представља дискриминацију и да је неразумна.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *