Зоран Милановић: ЕУ се тренутно налази у ситуацији да ће гас куповати од САД по три пута већој цени

0
милановић

Зоран Милановић (EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI)

Прочитајте још:  И Немачка излази из ЕУ?!
Хрватски председник Зоран Милановић поручио је данас да енергија није роба, него ресурс који гарантује сигурност, независност и снагу, а да се Европска унија тренутно налази у ситуацији да ће гас куповати од САД „по три пута већој цени”.

„Енергетика је у овом тренутку, али и иначе, кључно питање”, рекао је Милановић. Он је оценио да Русија и САД, свако на свој начин, нису случајно „две велике и неуништиве државе”.

„Неуништиве су јер имају одређене технологије и неограничене количине енергије за своје потребе. Кина већ није та категорија”, рекао је Милановић. Он је рекао да се Европска унија дуго „праћакала у илузији” да ће основати неко енергетско тржиште.

„ Озбиљно је ратно стање, озбиљније него икада у нашим животима. Дошли смо на то да ћемо гас куповати од савезника по три пута вишој цени. То је чињеница. То ће коштати”, рекао је хрватски председник . Зато је, казао је, француски председник Макрон отишао у САД да разговара с америчким председником Бајденом.

„ Уствари, да моли из позиције слабијег партнера за разумевање и милост”, оценио је Милановић. Рекао је и то да је потрошња електричне енергије по становнику показатељ структуре економије, при чему говори о присутности односно недостатку индустрије. Оценио је да у Хрватској „нема индустрије”, док је у неким и мање развијеним државама та потрошња по становнику значајно већа, а као пример је навео Србију.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Милановић је уверен и да ће евро бити добар за Хрватску, с обзиром на то да је изразито услужна економија. За Мађарску је рекао да не улази у еврозону „из емотивних, а не рационалних разлога”, а последица тога, каже, може бити и та да ће форинта за годину дана изгубити на вредности 30 посто према евру, што значи да ће мађарски туристи имати мање новца за трошење у Хрватској.

Прочитајте још:  За путовање у Европску унију биће обавезно и тестирање деце
Када је реч о привреди, Милановић је рекао да је Хрватска практично зависна од Европе, пре свега Немачке.

„Како буде њима, биће и нама”, оценио је и додао да се због прескупе енергије производња у Немачкој већ налази у проблемима. С обзиром на ратно стање у Европи, словеначки председник Борут Пахор сложио се са закључком да, како је казао, живимо у веома несигурно и непредвидиво време, пренела је Хина.

Прочитајте још:  Кривокапић: Режим је пао!
С обзиром на то да живимо у глобализованом свету, на који утјече и рат у Украјини, Пахор је поручио да Хрватска и Словенија првенствено треба да воде рачуна о добрим односима међу суседима, односно земљама у региону, преноси Танјуг.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *