Абазовић: НАТО је наша полиса осигурања

0
нато, абазовићу

Дритан Абазовић

Премијер Црне Горе Дритан Абазовић изјавио је данас у Букурешту, где присуствује конференцији министара спољних послова НАТО, да је одлука Подгорице о приступању Алијанси била мудра, јер је НАТО, каже, полиса осигурања.

„То је било апсолутна мудра одлука, а доказ за то су последња дешавања након агресије Русије на Украјину, јер имамо ситуацију да су земље које су до тада биле неутралне, и нико није могао да их мотивише да приступе НАТО-у, Шведска и Финска, сада за столом. НАТО је полиса осигурања”, рекао је Абазовић за Танјуг.

 

Он је указао да Црна Гора не жели никакав рат, нити сукобе, већ жели да буде кредибилан члан међународне организације која се бави и безбедношћу.

“И, сутра, не дај боже, да дође до неке непредвиђене ситуације, коју Црна Гора нити прижељкује, нити би томе дала допринос, имамо могућност, као и све остале државе чланице, да се позовемо на члан 5 и да очекујемо подршку наших савезника”, рекао је Абазовић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

То је важно за све државе, које имају параметре попут Црне Горе, у смислу величине територије, броја становника, економије, војне моћи…, јер би све остало, каже, била “авантура са непредвидивим крајем”.

 

“Одлука о НАТО је била потпуно О.К. и верујем да у Црној Гори и многи који су били неутрални, што је легитимно, сада, након ратних дешавања на тлу Европе, разумеју да је, ипак, било важно да се тако нешто подржи и да свет није достигао ниво пацифизма који бисмо волели да видимо, а то је свет у којем неће бити потребе за војскама. Али, реалност нас и у 21. столећу демантује”, рекао је Абазовић.

Прочитајте још:  Руски наставник: Упутства у случају Колумбајна

Он је пренео да је на конференцији видео да влада јединство када су у питању све теме, што је добро у кризним временима.

„Што се Црне Горе тиче наши ставови су познати и ми показујемо кредибилитет. Ми смо земља која је први пут у историји, од када је постала чланица НАТО и од када је независна, дошла на два одсто издвајања за одбрану. То је успех владе који свако од наших колега у НАТО цени. То је НАТО стандард“, нагласио је Абазовић.

Рекао је да су се учесници, када је реч о темама везано за дешавања у Украјини и забринутости везано за регион Западног Балкана, доста појаснили.

„Верујем да треба да уложимо додатне напоре за демократизацијом, што подразумева да треба да будемо бржи у доношењу одлука, конзистентни, али и да очекујемо од партнера да буду активнији на простору Западног Балкана уколико не желе да се тамо појаве неке треће стране“, додао је он.

Танјуг

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *