Пољска и Мађарска љубав пуца због Орбановог става према руској специјалној војној операцији

0
пољска, санкције, орбан

Виктор Орбан (Фото: Принтскрипт)

Пољска и Мађарска су имали третман као ”лоши момци” Европске уније и међусобно су се подржавали. Сада је Варшава спремна да ускрати подршку Будимпешти због Орбановог става према руској специјалној војној операцији, оцењује ”Политико”.

Пољска би могла да се придружи најновијем покушају ЕУ да казни Мађарску због наводног “кршења слобода и владавине права”. Дугорочно, Орбан би постао изолован у покушају да се супротстави Бриселу, иако би, како оцењује овај медиј, “нова италијанска влада могла Мађарској послати неке позитивне сигнале”.

Иако имају заједничку амбицију да се супротставе европском притиску у вези са “владавином права”, Мађарска и Пољска се сада налазе у ”све токсичнијем односу”, оценио је координатор берлинске невладине организације ”Демокраси рипортинг интернешнл” Јакуб Јарацзевски.

Односи Варшаве и Будимпеште покварени су због “проруског става” мађарског премијера Виктора Орбана у време рата у Украјини.

Варшава се није сложила са Орбановим ветом на пакет помоћи ЕУ за Украјину од 18 милијарди евра и неподржавањем глобалног споразума о минималном порезу на корпорације. Овим потезима Орбанова влада је извршила притисак на Европску комисију да би ослободила средства намењена Будимпешти.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Препирка би врхунац могла да достигне у наредним данима, пошто ће Европска комисија данас званично предложити замрзавање додатних фондова ЕУ за Мађарску. Према званичницима ЕУ, Пољска ће бити суочена са избором да Будимпешту подржи, или да прекине да је политички штити.

Две земље су се међусобно подржавале тако што су стављале вето на одлуке Комисије о кажњавању једне, или друге државе због кршења основних европских начела, пошто Члан 7 Уговора о Европској унији спречава државу да гласа при одлучивању о њеном кршењу европских начела.

Прочитајте још:  Молдавија је позвала становништво да штеди енергетске ресурсе због кризе

Дан Д за Орбана

Данас ће се разматрати предлог Европске комисије о замрзавању 7,5 милијарди евра редовних фондова ЕУ и 5,8 милијарди евра грантова за опоравак од пандемије намењених Мађарској. Новац је условљен тиме да Будимпешта спроведе 27 реформи, укључујући мере за борбу против корупције и реформе правосуђа.

Врућ кромпир затим прелази у престонице ЕУ, од којих се тражи да одобре план Будимпеште за употребу новца из фонда за опоравак након пандемије и замрзавање редовних 7,5 милијарди. Одлука би требало да буде донета на састанку министара финансија заказаног за 6. децембар, али ће ситуација бити јаснија после састанка амбасадора чланица ЕУ у четвртак. Мађарска не искључује могућност ескалације током састанка шефова држава и влада ЕУ средином децембра.

”Предлог Комисије био је хладан туш за нас, јер није било других знакова да ће бити проблема у поверењу”, рекао је мађарски министар развоја задужен за преговоре са ЕУ Тибор Наврачич.

Одлука Пољске ће пре бити сигнал политичког престројавање унутар ЕУ, него што ће имати конкретне последице. Чак и ако Пољска и Италија, у којој су након септембарских избора на власт дошла конзервативна влада са проруским елементима, подрже Мађарску, вероватно је да ће обе одлуке бити усвојене уз квалификовану већину од 55 одсто држава чланица са 65 одсто европског становништва. Тако би Мађарска добила дозволу за свој план потрошње, али не и средства све док се не спроведу захтеване реформе.

За сада је нејасно како ће Пољска гласати о ослобађању средстава за Мађарску, али то много зависи од тога хоће ли Будимпешта одустати од вета на помоћ Украјини, рекли су европски званичници за “Политико”.

Прочитајте још:  Кампања Кијева против УПЦ достигла нови ниво

РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *