БХ НОВИНАРИ: РАК ЋЕ МОРАТИ РЕАГОВАТИ НА ИЗЈАВЕ ДАНИЈЕЛА СИМИЋА

0

Након што је обећала да ће тужити предсједника УНРС уживо у програм БХ радија, а није образложила шта је оклеветана, Борка Рудић из БХ новинара се укључује у кампању прогона покренуту у Ефбиху и опет без образложења оптужује за “говор мржње”.

Ево примјера како се спинује, квалификује, наравно и клевеће неко из Српске, а згранутој и патетично расположеној Борки и писцу ове вијести, ни у најдаљој професионалној и непристрасној примисли није да зовну онога о коме говоре и питају га за коментар…

Какве везе има Д. Симић са ширењем мржње, а поготово у ком је то тачно сегменту лингвистичке збиље рећи Поточарски игроказ говор мржње? На таква питања, као и консултовање друге стране, чекаћемо до семинара који организује другарица Борка за новац страних влада, гдје ће нам се то представљати као нешто што је основни стандард професионалног новинарства.

Ево овдје на примјеру Борке Рудић и Агенције Патрија видимо то у пракси. Иде оригинални наслов и оригинална вијест, без икаквих измјена. Осим пресловљавања на српско писмо, односно додавања фотографске чињенице. Нисмо исправили чак ни то што у вијести новинске агенције из Ефбиха, Српска се два пута пише малим словом. У уводу и унутар текста. Немате шта закључивати сами, они ће то умјесто вас:

БХ НОВИНАРИ: РАК ЋЕ МОРАТИ РЕАГОВАТИ НА ИЗЈАВЕ ДАНИЈЕЛА СИМИЋА, ШИРЕЊЕ МРЖЊЕ НЕСПОЈИВО С НОВИНАРСТВОМ

САРАЈЕВО, (Патриа) – Данијел Симић, предсједник Удружења новинара Републике српске у емисији на јавном сервису овог ентитета РТРС-у каже да је комеморације жртвама геноцида у Сребреници “поточарски игроказ”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Још један вид контроле: Научници предлажу ћутање у јавном превозу због ширења короне

Удружење БХ новинари питали смо колико је опасно да новинари, као кључни креатори јавног мијења изговарају овако запаљиве ријечи?

“Новинари увијек имају одговорност према јавности да одржавају високе етичке и професионалне стандарде. Кориштење ‘запаљиве’ реторике, изазивање међунационалне и вјерске нетрпељивости, ширење говора мржње и слично су појаве које су у сваком цивилизираном, демократском друштву потпуно неспојиве са новинарском професијом и етичким кодексима у новинарству. Колега Симић би као и сваки новинар требао водити рачуна о томе, а посебно с обзиром на чињеницу да обнаша функцију предсједника Удружења новинара Републике српске и тиме представља и чланове тог Удружења – новинаре/ке и све друге медијске професионалце који раде у овом бх. ентитету”, наводи се у одговору БХ новинара на упит Агенције Патриа.

На констатацију да су Симићеве изјаве Инзковим измјенама Кривичног закона и кривично дјело и питање како зауставити такво дјеловање новинара с обзиром на утјецај који имају и чињеницу да смо од наметнутих измјена Кривичног закона БиХ све чешће свједоци сличних дјеловања, БХ новинари за Патрију одговарају:

“Тужилаштва имају законску обавезу да реагирају на почињено кривично дјело или индиције да се ради о кривичном дјелу, без обзира да ли је у питању новинар или било који други грађанин. Осим тога, свака особа која има информације или сумња да је почињено кривично дјело треба то пријавити надлежном тужилаштву”.

С обзиром да држава Босна и Херцеговина има регулаторно тијело за комуникације, надлежно за електронске медије, питали смо Удружење очекују ли реакцију.

БХ новинари одговарају: “У оваквим ситуацијама Регулаторна агенција за комуникације би требала реагирати по службеној дужности јер такву могућност имају у својим правилима. Већ смо видјели најаве појединих грађана да ће против Симића поднијети пријаве РАК-у, тако да и ако изостане реакција по службеној дужности, РАК ће свакако морати одговорити на те пријаве”.

Прочитајте још:  Више јавно тужилаштво у Новом Пазару наложило ексхумацију тела Муамера Зукорлића. Породица тврди да "постоји велика вероватноћа да је отрован"

Остаје нада да ће и РАК и Тужилаштво коначно почети дјеловати спрам оваквих и сличних испада, како се и онако подигнуте тензије не би шириле до ескалације с много тежим посљедицама.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *