Језив призор на Лиму: Црногорско смеће прети да изазове еколошку катастрофу

0

Велике количине смећа стигле су Лимом из црногорских општина Горњег Полимља до Потпећког језера где се зауставило и прети да изазове еколошку катастрофу, преноси портал РТЦГ.

“Ситуација је поразна и катастрофична, то је све стигло из Црне Горе у ноћи између 20. и 21. новембра, неких 15 хиљада кубика отпада који се зауставио на ланчаници”-наводи у изјави за РТЦГ Синиша Лековић из еколошког удружења “Јастреб” из Прибоја.

Он је истакао да у Прибоју имају срећу у несрећи јер им је стигла механизација из Београда, те да се нада да ће моћи у неких 10 до 15 дана да санирају проблем ако не буде нових киша.

Новинар из Бијелог Поља Милован Нововић каже да је Лим на територији Црне Горе најзагађенији у бјелопољској општини.

“Читав север покрива само један инспектор, чије је седиште у Беранама, и када се њему пријави неки инцидент, екоцид или нелегална екплоатација шљунка, истог тренутка се то некако дојављује и власницима погона или фабрика, и тако, док инспектор стигне, већ је увелико касно” – упозорава Нововић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према његовим речима са друге стране не постоји нити се показује такозвана снага државе да фабрикама на подручју Бијелог Поља наложи да уграде пречишћиваче и филтере на системима за отпадне воде.

“Од колектора, приче и помпезних најава о његовој изградњи, још увек нема ништа, тако да је река Лим, са свим својим притокама, претворена у велики фекални канал. Дивље цеви су свуда, а рибљи фонд је на подручју Бијелог Поља потпуно уништен” – тврди Нововић.

Овај новинар из Бијелог Поља упозорава и на чињеницу да је на обалама ове реке само регистрованих стотину и четири дивље депоније, док је нерегистрованих још ко зна колико. Невладина организација из овог града “Еуромост” се преко десет година бори да заштити Лим, али, нажалост, ситуација је, како истичу, сваке године гора, где се због неконтролисаног одлагања отпада на њеним обалама не штети само Бијелом Пољу и Црној Гори, већ и сусједним државама, Србији и БиХ, у којима се отпад спушта након сваких већих киша.

“Због нечињења наших државних и општинских институција, Влада Србије озбиљно размишља да постави ланчанице, много височије од Прибоја и Пријепоља, односно на граници са Црном Гором, и да се ту заустави плутајућа отпад. У том случају би бјелопољске општинске и црногорске власти морале да чисте” – кажу у “Еуромосту”.

Прочитајте још:  Владика шумадијски Јован офарбао косу у љубичасто
И они истичу да је Лим на подручју Бијелог Поља тренутно најзагађенија река у региону и река која на овом подручју представља огроман ризик за заразе, јер се у њу улива чак пет хиљада каналазиционих излива, што директно, што преко разних градских река, од Љешнице, Липнице па надаље.“

Општина Бијело Поље, иако је милионе еура добила од ЕУ за изградњу колектора да би заштитила ову реку, преко шест година није завршила ни пола посла. Бјелопољска комунална полиција за последње три године, иако се огроман отпад одлаже на обалама ове ријеке, није поднела ни једну пријаву, наводећи разлог за то да нису никога до сада ухватили да нелегално одлаже отпад на обалама Лима, односно да никога нису ухватили на делу” – истичу у “Еуромосту”.

РТЦГ наводи да су последњих дана обале Лима у црногорским градовима “чисте” јер је вода већ однела смеће у Србију.

Васељенска/РТЦГ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *