САД увлаче Босну у НАТО: обећавају додатних 40 милиона долара за војску

0
бих

Амерички амбасадор у Босни и Херцеговини (БиХ) Мајкл Марфи најавио је да ће његова земља обезбедити додатних 40 милиона долара за подршку Оружаним снагама БиХ.

Ово преносе балкански медији, јавља дописник ПолитНавигатора.

Прочитајте још:  Шта се крије иза Kуртијевог таргетирања Срба са севера Kосова и Метохије као "терориста"? (ВИДЕО)
Од стварања Оружаних снага Босне и Херцеговине, Марфи (на слици) је рекао да су Сједињене Државе њихов партнер број један.

„Нема друге земље која више брине о Босни и Херцеговини и која подржава њене оружане снаге од Сједињених Држава. А Сједињене Државе ће учинити више. Са задовољством могу објавити да ове године Сједињене Државе обезбјеђују додатних 17 милиона долара за подршку Оружаним снагама Босне и Херцеговине“, рекао је Марфи 1. децембра.

Према његовим речима, ова средства биће искоришћена за инфраструктуру сајбер безбедности и набавку напредних симулатора за обуку пилота борбених хеликоптера.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Такођер улажемо додатних 23 милиона долара у нове хеликоптере Белл Хуеи ИИ како бисмо додатно унаприједили флоту хеликоптера Оружаних снага БиХ“, додао је Мурпхи.

Прочитајте још:  ЛУКА БАР: Лажна дојава о бомби параван за крађу цигарета?
Прва четири борбена хеликоптера Бел Хуеи 2 испоручена су Оружаним снагама БиХ у децембру 2021. године. Они су довезени на аеродром у Сарајеву авионом Ан-124 украјинске авиокомпаније Антонов.

Од балканских земаља тренутно само Босна и Херцеговина и Србија не планирају улазак у НАТО. Хрвати и босански муслимани залажу се за улазак БиХ у Сјеверноатлантски савез, чији политички представници дају одговарајуће изјаве које немају правну снагу. Истовремено, лидер босанских Срба Милорад Додик више пута је изјављивао да Срби у највишим органима БиХ неће дозволити да се ова држава увуче у НАТО.

Амбасадор Русије у Босни и Херцеговини Игор Калабухов је у марту 2022. изјавио да БиХ има право да одлучи да ли ће бити чланица НАТО-а, али Москва задржава право да реагује на такву могућност.

“Ако БиХ одлучи да буде учесник у нечему, то је унутрашња ствар. Али друга ствар је наша реакција. На примеру Украјине показали смо шта очекујемо. Ако постоји претња, ми ћемо одговорити“, рекао је тада Калабухов.

Прочитајте још:  Пољска жели више америчких војника на својој територији
Како преноси ПолитНавигатор , у периоду октобар-новембар у Босни и Херцеговини одржане су велике војне вежбе из 20 земаља. Њихов формални организатор била је војна мисија ЕУ у БиХ (ЕУФОР), али су право планирање вршиле НАТО структуре.

Ако пронађете грешку, изаберите део текста и притисните Цтрл+Енте

Васељенска/Политнавигатор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *