О протестима у Кини против политике “нулте ковид”

0

протести у Кини

Најгори талас немира у Кини од 1989.

Прочитајте још:  ПАЈОВИЋ: Ко управља светом или лажно кинеско економско чудо
Протести против званичне политике „нулте ковида“ проширили су се на велике кинеске градове као што су Нањинг, Вухан, Гуангџоу, Пекинг.

Увече 29. новембра дошло је до сукоба људи са безбедносним званичницима у белим мантилима у кинеском индустријском центру Гуангџоу , што је, како наводи америчка агенција Блумберг, „био последњи догађај у низу протеста“. До 1. децембра оклопна возила су почела да се уводе у велике кинеске урбане четврти, као што је 10-милиотни Ксузхоу. Кинеско министарство безбедности саопштило је да “стране снаге” које раде на стварању немира у НРК дестабилизују земљу изнутра…

Окидач су били протести у највећој светској фабрици иПхоне-а у Џенгџоуу и демонстрације у главном граду аутономног региона Синђанг Ујгур, Урумчију, које су почеле 24. новембра након погибије 10 људи у пожару (излази из стамбене зграде су блокирани због на „старинске мере” које су ометале рад ватрогасаца).

Власти су у оба случаја биле принуђене на компромисе, али је то само долило уље на ватру. Западни масовни медији су се активно укључили у случај, почевши да надувавају нови „ковид Тјенанмен“ у НР Кини. У овој пропагандној поруци сложиле су се чак и веома различите публикације у погледу информативне политике, као што су Тхе Валл Стреет Јоурнал и Политицо , које су, непрестано сећајући се догађаја из 1989. на Тргу Тјенанмен, почеле да сликају како су се „кинески студенти подигли широм земље – за ослобођење од карантина и Си Ђинпинга » .

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Како преноси Асошиејтед прес , у Шангају је 26. новембра увече полиција испалила сузавац на „отприлике 300 људи“ који су се окупили да „оделе комеморацију убијенима у Урумћију“. Према Блумбергу , „највећи талас грађанске непослушности у континенталној Кини од протеста на Тјенанмену 1989. долази у позадини опадања економије у земљи која је деценијама расла махнитом темпом“.

Валл Стреет Јоурнал , позивајући се на „видео снимке објављене на друштвеним мрежама“, посебно је истакао да су „неки демонстранти позвали на одлазак Си Ђинпинга и Комунистичке партије“ и да када је полиција увече гурнула демонстранте у Пекингу до реке од 27. новембра скандирали су: “Слобода!”

Иза све ове пропаганде, као и самих протеста, не стоје, наравно, студенти и не жудња за демократијом западног типа.

Унисоно са почетком протеста, британски премијер Р. Сунак најавио је крај „златног доба” британско-кинеске сарадње због „изазова демократским вредностима”. Тиме Лондон прецртава стратешки правац који се градио најмање од 2015. године, када су, након вишедневне посете Си Ђинпинга Британским острвима, склопљени уговори о заједничким пројектима, међу којима су иницијатива Један појас, један пут, а потом и Прајм Министар Камерон најавио је „златно доба“ у односима са „будућим лидером светске економије“.

Унутар НР Кине, ситуација са протестима је једна од манифестација противречности између три главне силе у кинеском руководству: прозападних „либералних комсомолаца”, „центристичких комуниста” и „традиционалних конзервативаца”.

Ситуацију компликује недоследност процеса који се одвијају како унутар Кине, тако и око пројекта приступања Тајвана њој. Шеф тајванског кабинета, Цаи Јинг-Вен, већ је преузео “одговорност” и поднео оставку на место шефа владајуће либералне Демократске прогресивне партије након пораза на локалним изборима од стране прокинеске странке Куоминтанг.

Либерали губе своје позиције и на Тајвану и у Кини, где, након скидања са власти на недавном конгресу КПК, за „либерално-комсомолску“ групу није преостала никаква друга опција, осим преношења борбе на улицама.

Центристи Си Ђинпинга, који контролишу Пекинг, сигурни су у своју линију. Њихова тактика повезивања три главне силе већ је обезбедила импресивну победу од 12 према 3 на општинским изборима на Тајвану за националисте Куоминтанга, који је, као и сама КПК, увек заговарао „уједињену Кину“. У ствари, све је већ спремно за победу Куоминтанга на изборима 2024. и, сходно томе, постепену мирну интеграцију острва у континенталну Кину.

Си ће постати пуноправни владар Кине под црвеном заставом КПК у марту 2023. Међутим, пред судбоносне изборе 2024. (који укључују предизборне кампање у САД и Русији) и прилику да се проблем Тајвана реши без крвопролића и превеликих ризика, има још превише времена. Стога комунисти и традиционалисти настоје да што пре отргну овдашње либералне „пријатеље америчког долара“ из полуга власти. Ови последњи се томе, наравно, свим силама опиру и већ отворено покушавају да организују „ковид Тјенанмен“ са акцентом на улици.

Прочитајте још:  ОБАМИНИ ЉУДИ РУКОВОДЕ ФЕЈСБУКОМ – ЦЕНЗУРА ЈОШ ВЕЋА
Присталице Си Ђинпинга у структурама моћи покушавају да ограниче противљење „комсомолаца“ и других снага које импресионирају Запад карантином против ЦОВИД-а – не толико медицинским колико политичким. Либерали пак користе чињеницу да је народ уморан од овог карантина и иницирају протесте.

Судећи по недавним догађајима, Си и његови сарадници немају много времена. И већ су принуђени на неке уступке. На пример, до почетка децембра, Гуангџоуове мере „нулте толеранције“ на цовид изненада су ублажене. Укинуте су најстроже мере контроле, особама са „жутим“ КР кодом дозвољено је да се врате кући , масовно тестирање је отказано, а онима чији су тестови показали негативан резултат у последња 3 пута је дозвољено да их не узимају као планирано.

Прочитајте још:  Свако јутро вам говоре колико смртних случајева има од короне али не говоре вам колико је људи већ заражено грипом и колико има смртних случајева
Истовремено, ситуација унутар и око Кине остаје напета. Заклети пријатељи са Запада и њихови пријатељи унутар земље заправо гурају актуелне кинеске власти да силом убрзају решавање „тајванског проблема”.

Артјом Игњатијев/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *