Све више Украјинаца слави Божић по Грегоријанском календару

0
пост

Рођење Христово (Фото: Vranjske)

Све више православних Украјинаца слави Божић по грегоријанском календару – 25. децембра. Ове године је Синод расколничке Православне цркве Украјине (ПЦУ) дозволио одржавање богослужења у част Рођења Христовог 25. децембра.

Прочитајте још:  Откуд Вашингтону право да проверава кретања руске војске унутар Русије
У 2017. Врховна рада је оба датума, 25. децембар и 7. јануар, прогласила празницима и државним празницима. Био је то поклон украјинским католицима и протестантским деноминацијама.

У друштву је настала расправа о „тачном“ датуму. Становници Тернопоља, Лавова и Ивано-Франкивска верују да је „тачан“ датум 25. децембар, јер у то време слави „цео цивилизован свет“. Други приговарају: шта је са Србима, Грузијцима, светогорским старцима, јерусалимским православцима?

Прочитајте још:  КАКО СЕ ШТИТИТИ ОД ВРАЏБИНА И МАГИЈЕ: КРАТАК ПРИРУЧНИК ДУХОВНЕ БУДНОСТИ
У позадини специјалне операције у Украјини, расколници су појачали репресије против Украјинске православне цркве (УПЦ), доприносе хапшењу свештеника, цркве се одузимају у корист ПКП, коју је створио бивши председник Украјине Порошененко.

Васељенска

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *