МУП: У Србији нема кинеских полицајаца

1
МУП, школама

МУП (фото: Фејсбук)

МУП Србије  нема сазнања о наводним кинеским полицијским станицама у Србији о чијем наводном постојању, кажу, извештавају медији. Наглашавају да “у Србији нису присутни полицијски службеници Народне Републике Кине”, али да их је било шесторо у 2019. години.

Си-Ен-Ен је писао да је Пекинг успоставио више од 100 такозваних прекоморских полицијских станица широм света, укључујући Хрватску, како би пратио, узнемиравао и у неким случајевима враћао кинеске држављане који живе у егзилу. У оквиру текста подсећа се на извештај агенције Ројтерс из 2019. у коме се каже да су се „кинески полицајци придружили српским полицајцима у патролирању у Београду како би помогли у решавању прилива кинеских туриста“. Један српски службеник рекао је да Кинези нису имали овлашћења за хапшења.

„Истичемо да је по основу Меморандума о разумевању између Министарства унутрашњих послова Србије и Министарства јавне безбедности Кине о спровођењу заједничких полицијских патрола, који је потписан 19. маја 2019. године, шест кинеских полицијских службеника било присутно у заједничким патролама српске и кинеске полиције свега месец дана, од 17. септембра до 16. октобра 2019. године. Напомињемо да по основу Меморандума, они ни тада нису имали право употребе средстава принуде“, кажу из МУП-а.

Из МУП поручују да неосноване тврдње наносе штету односима две земље, Србије и Кине, као и сарадњи која је, како кажу, увек била на високом нивоу.

Прочитајте још:  Хаос и у Сомбору, београдски аеродром затворен (видео)
Министарство прецизира да је по основу Меморандума о разумевању између Министарства унутрашњих послова Србије и Министарства јавне безбедности Кине о спровођењу заједничких полицијских патрола, шест кинеских полицијских службеника 2019. године било део заједничке патроле у Београду, Новом Саду и Смедереву.

Ирски политичар: ЕУ да не потпирује сукоб у Украјини

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Сходно одредбама Меморандума, задатак полицијских службеника из Кине у заједничким патролама био је да помажу полицијским службеницима Србије у заштити јавног реда и безбедности и олакшају контакт својих сународника и организација са полицијом Републике Србије, као и са дипломатским и конзуларним органима своје земље“, наводи се у саопштењу.

Н1

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “МУП: У Србији нема кинеских полицајаца

  1. Dobro vece dame i gospodo ,izvinite hteo bih da ostanem anoniman ako moze ovaj texst da izbacite posto me boli nepravda,Kako je mogao Radovanovic Filip iz Kragujevca da bude primljen za kurs za Policiju, kada mu je otac Radovanovic Nenad pre nekoliko godina bahatom voznjom usmrtio neduznu zenu u naselju Erdoglija kod plavoga mosta ni dana nije odgovarao vec je napustio Srbiju pposle par dana.Vratio se je u Srbiju sve dok mu predmet nije zastario uz jake vezu dao je nekom pare cak mu se je i Filip hvalio po gradu da nisu dali pare da ga ne bih ubacili na drugi spisak za Policiju.Sve sto sam napisao mozete proveriti uveriti se da sam napisao istinu.Znaci u Srbiji ako imas vezu pun dzep para sve mozes da uradis u Kragujevcu je tolika korupcija da radi ko sta hoce.Hvala vam puno nadam se da samo vi mozete stati na kraj tim korumpiranim iz vrha koji sve resavaju za pare.Unapred hvala

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *