Српско-руски центар “Мајак”: Обележена годишњица доласка руске Беле емиграције у Србију

0
Мајак

(фото:Српско-руски центар Мајак)

Српско-руски центар “Мајак” организовао друго обележавање годишњице доласка Беле руске емиграције у Србију

Друго обележавање доласка Беле руске емиграције у Србију које већ постаје традиционално одржано је на Банстолу у Храму Марије Магдалине. Српско-руски центар ” Мајак” ће сваке године организовати овај догађај у спомен и сећање на руску браћу која су потражила уточиште у Србији а која су само коју годину пре тога ушли у Први светски рат на страни Србије иако им тај рат у том моменту никако није одговарао. Руска емиграција је Србији донела развој уметности и културе, развој образовања и науке као и грађевинарства и архитектуре и многих других области јер су махом били високо образовани емигранти.

Прочитајте још:  И УН реаговале: Зауставите нападе на Русе у иностранству
Србија се сећа ових људи који су са собом носили и веру у Бога и ту у Сремским Карловцима оформили Руску православну заграничну цркву под Митрополитом Храповицким. Руска браћа и сестре који су дошли пре једног века у Србију допринели су нашој држави и нашем народу на чему смо им захвални.

У Храму Марије Магдалине на Банстолу служен је и парастос за све Белогардејце и генерала Врангела који је такође живео неко време у Сремским Карловцима а где му је и отац сахрањен. Литургији и парастосу је присуствовало 40-ак људи а старешина Храма Синиша Хрвачевић је служио парастос. Кратак осврт на значај обележавања овог догађаја указали су директор Српско- руског центра “Мајак” Владимир Пребирачевић и специјални саветник пуковник Сретен Егерић.

МајакТим

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Српско-руски центар “Мајак”

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *