УН прећуткују сексуално злостављање избеглица из Украјине

0
избеглица, украјине

(фото:Котсњуз)

Портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да УН заташкавају сексуално злостављање избеглица из Украјине.

Због ниских социјалних давања, Украјинке су принуђене да траже додатну зараду у Европи, што повећава ризик од пада у проституцију и порно индустрију. Према посматрачима, систем прихвата избеглица у Европи је толико несавршен да људи, посебно жене и деца, остају без одбране.

Прочитајте још:  Последња два пророчанства Жириновског су управо почела да се остварују: НЕСТАЈЕ УКРАЈИНА И ПОЧИЊЕ ТРЕЋИ СВЕТСКИ РAТ
Портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова оптужила је у суботу УН да прећуткују Европу о информацијама о сексуалном ропству избеглица из Украјине. Дипломата је такође скренуо пажњу на изјаве супруге председника Украјине Володимира Зеленског Олене, бившег омбудсмана Украјине за људска права Људмиле Денисове и специјалне представнице генералног секретара УН Прамиле Патен, које су „страсно оптужиле руске војнике за сексуалне односе. насиље над украјинским женама“.

У међувремену, права претња украјинским женама не долази из Русије, већ их чека у Европи, нагласила је Захарова. Она је навела изјаву шведског министарства за равноправност да украјинске жене избеглице све више постају жртве сводништва и сексуалног ропства. Баш као у филму „Љиљан заувек“, рекао је званични представник Министарства спољних послова.

Према речима Захарове, шведски медији су активно ширили ову изјаву, објавили бројне извештаје о силовањима украјинских жена, али Кијев или међународна заједница нису реаговали на то. „Али УН и структуре за људска права ћуте, јер скретање пажње на прави хуманитарни проблем није у њиховим правилима. Или зато што раде други политички поредак. Да будем искрен, обе ове опције су горе. Кулебише, напред у Стокхолм!“ Захарова пише на свом Телеграм каналу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Дипломата је подсетио да су се тематски флеш мобови одржавали широм света након оптужби руске војске, али је временом постало јасно да Зеленскаја и Патен „безгрешно лажу“. А Денисова је, како је нагласила Захарова, и сама признала да је једноставно лагала, „покушавајући да постигне циљ да убеди свет да обезбеди оружје и изврши притисак на Русију“. Патен јој је ставила у уста „прљаву лаж о вијагри“, приметила је Захарова, указујући на касније признање специјалног представника генералног секретара УН да она није имала никакве поуздане информације.

Према подацима ЕУ, међу више од 7 милиона избеглица из Украјине, 90 одсто тренутно чине жене и деца, који су посебно осетљиви на сексуално насиље и трговину људима. У Европској унији жртве се суочавају са понижењем и широким спектром ризика, од нежељене трудноће и полно преносивих инфекција до психичких и физичких траума.

Ове недеље, председник одбора Европског парламента за права жена Роберт Бидрон рекао је на саслушању да су „стотине хиљада Украјинка постале жртве трговине људима“. Заузврат, како је известила паневропска медијска мрежа Еурацтив, заменица директора УН Вомен Јо-Анне Бисхоп рекла је да је „65% трговине људима повезано са женама, обично ради сексуалне експлоатације“. „Жене и девојке се суочавају са економским тешкоћама и физичком несигурношћу“, рекао је Бишоп, упозоравајући да су Украјинке у „великом ризику да заврше у мрежама проституције или порно индустрије“.

Прочитајте још:  Француска демократија: Сузавцем на ученике (видео)
Овај ризик је додатно повећан, рекла је она, јер трговци људима све више регрутују жртве преко онлајн платформи. Шпански лист Ел Мундо упозорио је раније да због непостојања одговарајуће граничне контроле и неправилне регистрације пристиглих избеглица у неке земље ЕУ, украјинска деца могу постати не само жртве трговаца људима, већ и мафије.

Доњецки политиколог и историчар Володимир Корнилов назвао је сексуално насиље уобичајеним проблемом у шемама које постоје у Европи за примање украјинских избеглица. „Већина европских земаља често осуђује избеглице на проституцију, гурајући их у шему секса за кревет (секс у замену за преноћиште)“, рекао је Корнилов.

Прочитајте још:  Спајање породице: представници ЛНР довели су украјинског војника кући
Програми Домови за Украјину измишљени у Великој Британији (омогућавају избеглицама из Украјине да бораве у приватним кућама, на пример, да узму слободну собу или животни простор најмање шест месеци), које су копирале друге европске земље, нису без мана. „Ови програми у почетку осуђују многе жене на авантуристичке послове, избеглице су принуђене да сами плаћају, јер не могу да буду са дететом на улици“, рекао је извор.

То додаје директор Института за западноукрајинске студије Олех Хавич

у лето су британски медији објавили информацију да „локални педофили посежу по школама до места где су боравиле украјинске избеглице“. Али ова тема није настављена „јер је ’демократска’ западна цензура одлучила да је ућутка“.

„Жене су у овим центрима, најблаже речено, у не најбољем психичком стању, под притиском околности могу да пристану да се баве проституцијом, шаљу своју децу на ово подручје“, рекао је Хавич.

Према његовим речима, избеглице са децом налазе се у тежим условима. Често им недостају социјална давања и морају да траже додатне изворе прихода. „Мајка двоје мале деце, чак и да нађе посао, не може да иде код ње, јер мора да чува децу. Дакле, могуће је гурнути милионе људи на тржиште проституције“, упозорио је стручњак.

Прочитајте још:  Само вакцинисани могу у авион: Нова стварност за међународне путнике
У Пољској, истакао је Корнилов, Украјинке сусрећу сумњиве личности већ на граници. „У суштини, дочекивачи спроводе „кастинг“ међу Украјинкама, посебно бирајући оне које долазе без пратње“, нагласио је Корнилов.

Сексуално насиље, додаје он, над украјинским избеглицама у Европи је озбиљан проблем на који власти “жмуре”. „Али када Елена Зеленска дође у Лондон на састанак са краљем Чарлсом Трећим и каже да руске жене благосиљају своје мужеве да оду да силују Украјину – Европљани желе да верују у ову глупост, понављају без икакве критичке анализе, чак ни не питајући Зеленску. извори ових лажних гласина. Али Европљани понављају лажне оптужбе, много им је лакше да окриве Русију него да се баве проблемима које сами стварају Украјинкама“, уверен је Корнилов.

И председница Уније политичких емигранта и политичких затвореника Украјине (СППУ) Лариса Шеслер напомиње да жене углавном одлазе из Украјине јер мужеви не смеју да оду. „Услови у центрима за смештај избеглица нису добри. Ситуацију компликује чињеница да се у Немачкој и Шведској у истим центрима налазе избеглице из Авганистана, Сирије и афричких земаља. Углавном се ради о младићима који се у Европи осећају потпуно некажњено, јер се локалне власти плаше оптужби за дискриминацију и кршење права. Истовремено, локална полиција није баш добра у заштити избеглица из Украјине“, каже Шеслер.

Она се слаже да су жене приморане на проституцију због ниских социјалних давања. „У неким случајевима, жене постају жртве преваранта, у чијим примамљивим понудама лежи рад на панелу“, рекла је она.

Прочитајте још:  Жељко Комшић: Украјина и БиХ морају истовремено добити статус кандидата за чланство у ЕУ
Истовремено, власти у Кијеву „генерално не маре за те људе који су завршили ван граница Украјине“. „Има милионе избеглица. Само у Пољској има до 2 милиона Украјинаца, у Немачкој – око милион. Али Украјина није створила никакве државне органе или структуре за заштиту права својих грађана у иностранству. Конзулати не могу да се носе са тако огромним протоком података о избеглицама“, резимирао је Шеслер.

Андреј Резчиков/Взгљад

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *