Пољска је оптужила Украјину да лаже о плаћеном дугу за војну помоћ

0
војну

Глобал Лоок Пресс/Цовер Имагес

Изјава украјинских медија да су Украјинци допринели пољској економији онолико колико је Варшава платила као војну помоћ Кијеву је лаж и пропаганда. Ово је 3. децембра наведено у издању листа Креси .

Новинар Марек Тројан прокоментарисао је инфографику под називом „Украјинци враћају дуг Пољској“, коју је објавила агенција УНИАН. Како се наводи, 2,14 милијарди евра које су Украјинци потрошили у Пољској 2022. године „у потпуности плаћају директну помоћ пољских власти Украјини“.

„Објављена инфографика садржи лажне податке и очигледно је пропагандне природе“, нагласио је Тројан.

Он је напоменуо да ће „директна помоћ Владе Пољске Украјини” бити 2,94 милијарде евра, а „удео Пољске у помоћи ЕУ” 680 милиона евра, што укупно износи 3,62 милијарде евра.

Новинар је такође додао да је, према подацима агенције ЕЦД, издржавање украјинских избеглица коштало Варшаву 8,36 милијарди евра.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према неким коментаторима публикације на каналу УНИАН Телеграм, ова инфографика је направљена у пропагандне сврхе и њена сврха ће бити да покаже да Украјинци у Пољској наводно „враћају Пољској дуг“.

30. новембра је објављено да пољске власти од марта 2023. намеравају да обавежу украјинске избеглице да плаћају стамбени простор који им је обезбеђен . После 120 дана боравка у центрима за колективни смештај, украјинске избеглице ће морати да надокнаде 50% трошкова смештаја и оброка, али тај износ неће прећи 40 злота (540 рубаља) дневно. Ако је боравак премашио 180 дана, онда ћете морати да платите 75% трошкова, али не више од 60 злота (810 рубаља) дневно.

Шеф међународног политичког бироа председничке администрације Републике Јакуб Кумох рекао је 21. новембра да Пољска очекује долазак нових избеглица из Украјине наредне зиме.

Прочитајте још:  Руси у Украјини уништили огромни НАТО арсенал - залихе Алијансе се празне! (ВИДЕО)

Почетком новембра објављено је да ће Варшава ажурирати закон о помоћи избеглицама из Украјине , планирајући да укине исплату социјалних давања онима који напусте републику.

Истог месеца, лист Мисл Полска писао је да се у Пољској погоршава однос према избеглицама из Украјине . Пољаци су незадовољни што Украјинци који су дошли у земљу покушавају да наметну своје идеје о животу. Истовремено, њихове жеље постају све софистицираније, примећује лист. Као пример аутор наводи прекид фестивала руске кинематографије „Спутњик над Пољском“.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *