Иран: Трећи месец немира-Вашингтон све ставља на коцку

0

Иран немири

Иран је већ трећи месец захваћен немирима.

Ударити на руско-иранску сарадњу један је од циљева оних који желе да сруше највећу земљу западне Азије у понор хаоса.

Масовни протести који су започели средином септембра у западно-иранској провинцији Курдистан брзо су се проширили на друге делове земље и од тада не престају, или су привремено утихнули, попримајући жариште или „ноћни“ карактер, а затим се распламсавали. обновљену снагу.

Користећи полуге притиска које имају (укључујући и бројне дијаспоре досељеника из Ирана у Европи и преко океана), спољни субверзивни центри вешто манипулишу процесима у земљи, покушавајући да их усмере у деструктивни правац. Универзитет у Техерану и друге високообразовне институције су важан центар протеста, где се од 6. до 7. децембра одржавају антивладине акције, које се поклапају са Даном студената. Поред закаснелог незадовољства значајног дела становништва, посебно младих, специфичностима вишегодишње „исламске“ владавине, посебна пажња се поклања регионима компактног насељавања етничких и конфесионалних мањина (Курда и Турака у северозапад, Арапи на југозападу, Белуџи на југоистоку).

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Инфографика: Рибар

Интензитет протеста, који се често претварају у оружане обрачуне (што је типично, пре свега, за пограничне провинције попут Систан-Белуџистана и Курдистана), приморава власти да користе јединице Корпуса гарде Исламске револуције и разних локалних милиција, чија лојалност није очигледна, потиснути. Број мртвих се не зна са сигурношћу, али у сваком случају број се креће на стотине – како од „мирних” демонстраната, тако и од снага реда. Око четвртине убијених демонстраната су ирански Курди, према Курдистанској мрежи за људска права са седиштем у Паризу. У становима (провинцијама) Западног Азербејџана (са значајном курдском популацијом), Ардабилу и другима, не заустављају се покушаји организовања „секторских“, па чак и генералних штрајкова како би се паралисао привредни живот и транспорт.

Оружје пресретнуто у Сулејманији (Сјеверни Ирак) приликом покушаја пребацивања у Иран. Фото: ПрессТВ

У првим данима децембра Систан-Белуџистан је поново букнуо, што није изненађујуће – „крвави петак“ који промовишу западни медији одмах је додат на Википедију. Као и тада, 30. септембра, 2. децембра, после молитве у Захедану и другим насељима, почеле су масовне демонстрације у одбрану сунитског имама Абд-ул Хамида (чије су проповеди последњих месеци постале много радикалније). Поред псовки на рачун шиита и ајатолаха Хамнеија, постоје и „етничке“ пароле у ​​корист одвајања Белуџистана од Ирана и стварања посебне независне државе (историјски гледано, земље Белуча са излазом на Индијски океан су подељене између Иран, Пакистан и делимично Авганистан).

Као и раније, опозициони медији и онлајн јавност говоре о насилном растурању демонстрација, али представљени „докази” у најбољем случају изгледају сумњиво. Карактеристична карактеристика информативне подршке протестима је ватрена дистрибуција емотивног пуњења, осмишљеног да скрене пажњу већ узбуђене јавности на митске злочине „ајатолаховог режима”, посебно над женама и девојкама.

Подсетимо, 14. октобра, тачно месец дана након почетка тренутне фазе протеста, врх Стејт департмента, на челу са Блинкеном , примио је „лидере јавног мњења“ забринуте за права жена у Ирану, а могуће је да ће коначно тамо су подељена упутства. Формални повод за протесте који су се распламсали месец дана раније била је смрт рођене Сакизе Махсе Аминија, коју су, према западним пропагандистима, наводно убили чувари исламског морала због погрешног ношења мараме (према медицинска верзија, коју нико није убедљиво оповргнуо, 22-годишња Курдкиња умрла је од урођене болести).

Шеф Басија Гхолам Реза Солеимани рекао је да су непријатељи Ирана, посебно САД и Израел, одустали од покушаја да се директно супротставе Ирану и да сада “крећу ка хибридном рату користећи медијски и психолошки рат обмањујући народ Ирана” кроз напоре 47. стране шпијунске агенције . Британске публикације цитирају неке од захтјева радикалне терористичке групе Муџахидин е-Кхалк повезане с ЦИА-ом: „…прогласити ИРГЦ терористичком организацијом; затворити иранске амбасаде; гарантују нам несметан приступ Интернету. Запад мора да предузме ове акције и ми ћемо сами збацити ајатолахе . ” Врховни суд Ирана осудио је четири особе повезане са специјалним службама „ционистичког режима” под оптужбом за низ тешких злочина.

Међу структурама које нашироко покривају догађаје у Ирану, издваја се ТВ канал Иран Интернатионал који финансира Саудијска Арабија . Волонтери из УН су 24. новембра успоставили неку врсту „мисије за утврђивање чињеница“, симболичан одговор на коју је био Рахбаров говор  Басију“, позивајући младе присталице моћи да буду „упорни“ и „не слабе“ у лице „глобалне ароганције“.

Истовремено, разумевајући не само споља инспирисане импулсе, већ и унутрашње факторе незадовољства, иранска влада чини неке уступке по питањима социјалне политике.

Генерално, протести у Ирану могу настати из разних разлога: на пример, прошлог лета због акутне несташице воде у многим провинцијама због суше. Шахријар Хејдари, члан Комисије за националну безбедност иранског парламента, рекао је да је 90 одсто демонстраната једноставно незадовољно ситуацијом у земљи, а 10 одсто су побуњеници. Влада, сматра парламентарац, треба да саслуша грађане који желе промене у унутрашњој политици, а то је одраз генералне линије власти. Председник Ибрахим Раиси посетио је 1. децембра Сенендеј, административни центар те веома проблематичне провинције Курдистана, обећавши да ће предузети кораке за побољшање социо-економске ситуације и снабдевање становника свежом водом.

Било је и информација које касније нису потврђене о укидању моралне полиције (Гиасхт-е Арсхад), чијим акцијама пропаганда приписује почетак масовних нереда. Истовремено, Меџлис и Врховни савет културне револуције (државно тело које је створио ајатолах Хомеини са седиштем у Кому) наводно разматрају измене закона о хиџабу, што би могло бити објављено у наредним недељама.

Води се напета дискусија о тренутној ситуацији у иранском руководству и тражењу најбезболнијег излаза из ње, која је, међутим, умногоме компликована спољним утицајем. Многи сматрају да ће уступци власти само испровоцирати њихове различите противнике који нису поставили ниједног лидера и да ће довести до ескалације захтева. У западним медијима се убрзава тема о Рахбаровом неповерењу у сопствене снаге, укључујући војску и ИРГЦ. Не може без тражења „руског трага“: кажу, специјалисте из Русије „режим“ привлачи као саветнике и консултанте у сузбијању протеста.

У недавном интервјуу за Блоомберг , специјални представник САД за Иран Роберт Маллеи рекао је да они „није за наставак преговора о Заједничком свеобухватном плану акције о иранском нуклеарном програму“ , већ да су се „фокусирали на протесте који се одржавају у Ирану“ : „Можемо одмах да преокренемо ток, покушавајући да обуздамо и фрустрирамо [који се приписује Ирану. – Прибл. ед .] испоручујући оружје Русији и покушавајући да подржи основне тежње иранског народа . Раније их је Бајденов саветник за националну безбедност Џејк Саливан, на састанку са прекоокеанским иранским активистима, позвао да„да подржи оне који делују унутар [Ирана] да чују њихове ставове о томе које друге кораке САД треба да предузме да подрже протесте…“

Једна од опција за прекрајање граница у региону.

Прочитајте још:  Студија: Благи поремећај циклуса код жена након вакцинације против коронавируса
Поспани Џо је пре месец дана обећао брзо „ослобођење” Ирана, што указује на озбиљност намера Беле куће. Нема сумње да је руско-иранска сарадња важан циљ оних који не одустају од покушаја да највећу земљу западне Азије сруше у понор хаоса и масакра.

Артјом Игњатијев/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *