Индонезија: Предбрачни секс кривично дело

0
индонезија

Индонезија

Индонезија: Парламент једногласно усвојио закон којим се предвиђају казне за предбрачни секс.

Индонежански парламент једногласно је одобрио амандмане на Кривични закон (КЗ) земље, којима се утврђују казне за ванбрачне везе и ванбрачну заједницу, преноси Асошиејтед прес (АП), преноси Столетие.ру

Прочитајте још:  У Кини нема умрлих од ковида након промене методологије
Ванбрачне везе сада ће бити кажњене једном годином затвора, а ванбрачна заједница шест месеци затвора. Нове законске мере односе се и на држављане Индонезије и на странце у земљи. Оптужбе по овим члановима могу се поднети само на основу изјава које су супружници, родитељи или деца осумњичених дали полицији.

Амандманима је предвиђено и кажњавање за богохуљење, непоштовање државних институција и идеологије земље и промоцију контрацепције. Према новом Кривичном законику, абортус је кривично дело, али постоје изузеци за жене са болестима опасним по живот и у случајевима силовања, под условом да је фетус стар мање од 12 недеља, у складу са оним што је већ регулисано Медицинском праксом из 2004. Ацт.

Како преноси Ројтерс, цео кривични закон, који је усвојен након независности Индонезије од Холандије 1949. године, је ревидиран.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Стари кодекс припада холандском наслеђу и сада више није релевантан“, објаснио је Бамбанг Вурианто, шеф парламентарне комисије одговорне за измене.

Индонезија:Нови закон такође инкриминише:

– вређање председника и (или) потпредседника (ово је кажњиво затвором до три године и новчаном казном од 200 милиона индонежанских рупија – око 800 хиљада рубаља по курсу у тренутку објављивања), док је такво дело дозвољено да се изврши „у јавном интересу“, односно у циљу критике власти;

– велеиздаја (ако је довела до преласка целе Индонезије или њеног дела под власт друге државе, онда се за то може изрећи смртна казна; за издају у циљу рушења владе до 12 година у затвор су обезбеђени);

– вређање државних институција (до годину и по дана затвора, у случају нереда рок може бити продужен);

– организовање скупова без претходне најаве;

– ширење лажних вести (максимална казна – до шест година затвора и новчана казна од 500 милиона рупија (око 2 милиона рубаља) – предвиђена је ако су дезинформације довеле до нереда).

Нови Кривични закон сада мора да одобри председник земље Јоко Видодо. Међутим, у овом случају, како наглашавају стручњаци, нови чланови неће одмах бити примењени у пракси. „Потребно је израдити много подзаконских аката“, објаснио је заменик индонежанског министра правде Едвард Хираџ, напомињући да прелазни период неће бити дужи од три године.

Вреди напоменути да су групе за људска права протестовале против амандмана, осуђујући сузбијање грађанских слобода и померање ка верском фундаментализму у земљи са највећом муслиманском популацијом на свету.

Министарка правде и људских права Јасонна Лаоли рекла је парламенту: „Дали смо све од себе да узмемо у обзир важна питања и различита мишљења о којима се разговарало. Међутим, време је да донесемо историјску одлуку да изменимо кривични закон и напустимо колонијални кривични закон који смо наследили.”

Прочитајте још:  Остају при своме: Турска одбија да подржи план НАТО-а о „обуздавању“ Русије
Протести због измена кривичног закона били су много мањи него 2019. године, када је гласање о претходном закону одложено због све веће критике јавности јер су десетине хиљада изашле на улице широм земље.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *