Вучић у Тирани: Увек је боље бити за столом, јер кад нисте, онда сте на менију

0
вучић

www.globallookpress.com © Tomas Tkacik/Keystone Press Agency

Председник Србије Александар Вучић борави данас у Тирани где ће на Самиту лидера Европске уније и Западног Балкана, како је рекао, бранити и представља ти позицију Србије, а на питање новинара о блискости Београда и Москве, председник Србије је поручио да је Србија независна земља на ЕУ путу.

Вучић који је раније рекао да не жели да учествује на самиту јер, како је рекао, није видео разлог да разговара са лидерима ЕУ после срамних реакција Брисела након именовања Ненада Рашића за министра на Косову и Метохији, сада је објаснио да је “увек боље бити за столом, јер када нисте, онда сте на менију”.

Председник Србије ће током самита имати низ билатералних састанака са званичницима земаља учесница, а присуствоваће и потписивању “роминг декларације” између мобилних оператера ЕУ и земаља Западног Балкана.

Премијер привремених приштинских институција именовао је Ненада Рашића за министра за мањинске заједнице и повратак. Српске власти осудиле су то именовање, као и млаку реакцију Брисела, као “срамну”.

Из кабинета председника Србије, тада је поручено да Београд неће имати представника на Самиту ЕУ-Западни Балкан у Тирани због исувише благог саопштења ЕУ на одлуку премијера привремених приштинских институиција Аљбина Куртија да именује Ненада Рашића за министра.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У Тирану долазе и Емануел Макрон, Урсула Фон дер Лајен, Олаф Шолц и други највиши званичници, због чега је центар града затворен за саобраћај, али и протеста који је најавио опозициони албански политичар Саљи Бериша из Демократске партије.

У граду је распоређен велики број припадника полиције, а по крововима Kонгресне палате се могу видети и снајперисти.
Присуствује и велики број медијских екипа, из региона и целе Европе, преноси Танјуг.

Прочитајте још:  Вучић разговарао са Блинкеном: Имамо доказе да су Албанци ликвидирали Србе

Бериша ће организовати протест опозиције против Едија Раме, кога иначе оптужује и за сарадњу са Александром Вучићем и Отворени Балкан, али и заостајање Албаније у европским интеграцијама.

Полиција није дала дозволу Демократској странци да одржи протест, али је Бериша изразио решеност да га организује, објавио је албански Јуроњуз.

Бериша је нагласио да ће данас опозиција испунити улице и тргове Тиране, као и да ће протестовати оспред зграде владе, како би одбранила европске вредности, које, како тврди, угрожава албански премијер Еди Рама.

Бериша је раније организовао протесте против доласка председника Србије у Тирану на скупове Отвореног Балкана, тврдећи да иницијатива Отворени Балкан служи за српску хегемонију.

Самитом у Тирани ће председавати председник Савет ЕУ Шарл Мишел.

Вучић ће имати низ билатералних сусрета са званичницима земаља учесница, међу којима су председник Владе Kраљевине Белгије Александар Де Kро, као и председник Владе Kраљевине Холандије Марк Руте, а сусрешће се и са француским председником Емануелом Макроном и имати и друге састанке и сусрете на маргинама скупа.

Главне теме самита у Тирани бицће заједничко решавање последица руске војне операције у Украјини, интензивирање политичког и политичког ангажмана, јачање безбедности и изградња отпорности на страно мешања, суочавање са изазовима миграције, борба против тероризма и организованог криминала.

Према званичној агенди самита у Тирани предвиђено је од 10 потписивање споразума ЕУ и земаља Западног Балкана о смањњу цена роминга, после чега ће бити одржане пленарне сесије.

На крају је предвиђена и заједничка конференција за медије на којој ће говорити председник Шарл Мишел, Фон дер Лајен и премијер Албаније Еди Рама.

Прочитајте још:  Спајић поносан што ће Мајда гласати за улазак "Косова"* у Савет Европе

Учесници самита треба да усвоје и декларацију којом се потврђује посвец́еност перспективи чланства Западног Балкана у ЕУ за земље ЗБ и убрзање тог процеса.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *