Демонстранти у Милану

Демонстранти у Милану

Демонстранти у Милану протестују против испоруке оружја Украјини.

Хиљаду демонстраната окупило се у недељу 4. децембра на Тргу Кадорна, у Милану, да траже да се „заустави испорука оружја Кијеву и да се укину све санкције Русији“.

Поворку која је продефиловала улицама ломбардске престонице предводио је слоган „Доста: оружја у Кијеву, санкција Русији, економске кризе и рата у Украјини“, као и: „Уједињени против рата“ и „Нема русофобије“. Пред вече, са сумраком, поворка се претворила у дугу бакљаду.

Демонстранти у Милану
Демонстранти у Милану

Прочитајте још:  На друштвеним мрежама откривене лажи украјинске стране о наводним "заробљеним руским војницима"
Демонстрације је организовао одбор “Уједињени против рата”. Комитет рођен одоздо, из народа, из обичних људи уморних од страдања за рат који сигурно нису жељели и нису изазвали Италијани. Русија и Италија су историјски увек имале одличне односе, не само комерцијалне, већ и у култури и уметности.

Међу демонстрантима је био и бивши градоначелник Рима Ђани Алемано. Ево његових речи:

„Постоје тренуци у историји када се морају донети избори, тренуци када компромис није дозвољен. Постоје тренуци када морате бити храбри до краја. Ово је време када морамо да бирамо да ли да се приклонимо националним интересима, или да се приклонимо подложности страним силама, неподношљивом наративу. Захваљујем се момцима који су организовали ове демонстрације, који ми дају част да још једном будем овде са мегафоном, не са званичних микрофона, и међу народом, међу милитантима. Велика ми је част! Јер овакве демонстрације спасавају част „десних“, образ „десних“. „Десница“ се не може поробити, она мора пронаћи свој пут, пут ка дубокој промени“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Што се тиче сукоба у Украјини, Алеманно је истакао:

„Многи месеци су нам причали причу, причу о добру против зла. Заборавили су да је пре инвазије на Украјину било осам година грађанског рата, да је у Донбасу постојао читав народ који је тражио самоопредељење народа… Све су то заборавили да нам представљају рат који је у нашем националном интересу. , рат који није у интересу Европљана, рат који Сједињеним Државама служи само да „бране“ Европу од Русије, али ово не можемо да прихватимо, желимо да наш континент буде дубоко уједињен“.

На крају свог говора, бивши градоначелник Рима упутио је врло конкретне захтеве упућене влади десног центра која је тренутно на челу земље:

„Тражимо од владе десног центра… да промени курс у односу на владу Драгија. Влада, она Драгија, рођена из дворске завере коју је водио технократа који је одрастао у сенци америчких инвестиционих банака. Тражимо од ове владе да промени курс, тражимо од ње да покрене мировни предлог, тражимо од ње да тражи „прекид ватре“, на крају трга је скуп потписа за тражење божићног примирја… Хајде да склопимо примирје, хајде да престанемо да шаљемо оружје и трупе на фронт. Кроз ово примирје могу настати преговори, можда бесконачни преговори, али бесконачни преговори су бољи од бесконачног сукоба, бољи су бесконачни преговори него имати нови Авганистан у срцу Европе. Не можемо то приуштити. У наредним месецима милиони људи ће остати без посла због овог рата, имаћемо још један веома тежак ударац нашој економији, ући ћемо у рецесију, почеће деиндустријализација Европе, почеће деградација наше земље… Желимо промену, желимо да се овај рат заврши и путовање је почело данас са овом прелепом поворком која данас не престаје, ићи ће и доћи на све италијанске тргове…”.

Алемано је гласно позвао на стварну промену правца у италијанској политици уверен да: „Европа ће започети, као што је то много пута речено, са толико пророчанстава, када буде имала храбрости да заузме различите ставове од Сједињених Држава. Европа ће почети када постоји истинска нада да ће бити истинска стварност, супериорна од било каквог условљавања, ослобођена било каквог покоравања…”.

Међу разним интервенцијама, веома дирљиве речи Молдавке, политичке активисткиње, Ирине Соколове, која је испричала своја прошла искуства из рата који је почео пре више од тридесет година у Придњестровљу.

„По завршетку рата у Придњестровљу, наши момци и официри отишли су у Чеченију, на позив срца и савести, како су сматрали грађани који су живели на територији Совјетског Савеза – један је то све совјетски народ. Чечени су јединствени у свету, нигде другде нећете наћи такве људе, али њихов верски дух је сада на најчистијем таласу. Уклонили су све пороке који су успорили њихово потпуно спајање са духом, осећају се у складу са Господом”.

Њене речи о Зеленском и, у закључку, њен позив на мир такође су биле упечатљиве:

„Мало људи зна да је „патриота“ Зеленски своју каријеру и новац зарадио у Русији. Новац се повлачи из разних оф-шор за куповину вила у Италији и другим земљама. Када је украјински пројектил погодио Пољску, у ваздуху није било других пројектила. Али лаж злочиначке владе Украјине покушала је да увуче две цивилизације, православну и католичку, у нови рат. Позивам папу Франциска и све хришћане да се окупе у молитви за мир и братство међу народима и за мученике који су својим храбрим примером узнемирили читаву нашу хришћанску цивилизацију: одеске мученике, када су покушавали да зауставе лудило са иконама у руци и Дарија Дугина која је упалила светлост у нашим срцима. Бити руски ратник значи живети вечно. Вечна слава нашим мртвима“.

Међу безбројним италијанским заставама и заставе Русије, па чак и заставе царске Русије. Током демонстрација, неколико пута је певана италијанска химна и лансиране су патриотске пароле, пароле против НАТО-а и очигледно против слања оружја Украјини.

Протести против испоруке оружја Украјини се често одржавају у многим италијанским градовима.

Ове демонстрације, које трансверзално укључују и десничарске и левичарске политичке снаге, шаљу веома важан сигнал: грађани Италије су за мир, уморни су од економских и политичких последица повезаних са потчињавањем САД, они више не толеришу да виде јавни новац бачен у ресурсе и оружје да пошаље Кијев и не верује више у русофобичну пропаганду. Ударна пропаганда уједињених мрежа у корист Украјине и против Русије није успела у својој намери. Овога пута мејнстрим није успео да “укроти” умове Италијана. У ствари, према подацима статистичке студије – Ипсос, од 13. октобра 2022: мање од једног Италијана од пет верује да санкције које су уведене могу да ослабе Москву, само један од четири Италијана верује да треба да наставимо са слање оружја у Кијев.

Међутим, ни овога пута се глас Италијана не чује, сада је јасно да се нова влада на челу са премијером Ђорђом Мелонијем поставила у континуитет са изборима претходне Драгијеве владе о кључним спољнополитичким питањима.

Чак се може рећи да Италија као држава није способна ни да аутономно исказује сопствену спољну политику, политику која на прво место ставља домовину и националне интересе.

У парламентарној дебати о одобрењу наставка испоруке италијанског наоружања Кијеву указано је на значајне трошкове које Италија мора да сноси за ову подршку, de facto, коју намећу САД и НАТО.

Према подацима из процене Опсерваторије Mil€x, цена са којом се Италија до сада суочила за снабдевање кијевског режима оружјем и муницијом износила би преко 450 милиона евра. Астрономска цифра ако узмемо у обзир ситуацију у Италији у којој све више недостаје јавних услуга, а широко распрострањено сиромаштво постаје права друштвена пошаст. Колдирети је у свом истраживању показао како ће за Божић ове године скоро 3 милиона Италијана бити принуђено да затражи помоћ за јело, користећи народне кухиње или пакете са храном. Петина њих су деца до 15 година (преко 600.000). За њих, дакле, нема божићних забава и вечера, али за Кијев ће бити оружја.

Сви ови извори потврђују исте податке, који показују право стање ствари.

https://www.ipsos.com/sites/default/files/2022-10/IPSOS%20WAR%20TRACKER%20ITALIA_w25%2013-10-22.pdf ,

https://www.milex.org/2022/11/28/invio-armi-ucraina-oltre-400-milioni-costo-italia/,

https://www.rainews.it/articoli/ultimora/Natale-per-3-mln-di-poveri-niente-festa-0ad8c7ae-4c75-453e-b93f-d8281a4cbee6.html).

Пише: Елисео Бертолази (извор: https://www.controinformazione.info/manifestazione-a-milano-basta-armi-a-kiev/).

За Васељенску превод са италијанског Горан Игић

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *