Јака експлозија одјекнула у северној Митровици

0
полиције

јака експлозијаKosovska Mitrovica, 8. decembra 2022.- Izmeðu 200 i 300 kosovskih specijalaca do zuba naoružanih pešice je, u pratnji brojnih oklopnih vozila, ušlo veèeras iz pravca južne u severni deo Kosovske Mitrovice i uputilo se u pravcu Bošnjaèke mahale, saznaje Tanjug.Specijalci su blokirali severni deo Mitrovice. FOTO TANJUG/ IVAN RADULOVIÆ, fotografija niske rezolucije/ nr

Јака експлозија одјекнула је вечерас у северној Митровици. Како за Н1 је рекао заменик командира Косовске полиције за регион Север, мајор Бесим Хоти, у питању су пиротехничка средства која су бачена у мултиетничком насељу три солитера, недалеко од припадника Косовске полиције.

Подсетимо, синоћ је у северну Митровицу ушло више стотина припадника Косовске полиције из редовних јединица, албанске националности. Како је речено у Косовској полицији, искључиви разлог њиховог доласка је „заштита етнички мешовитих делова града, а након више притужби Албанаца са Севера да се не осећају безбедно“.

Долазак полицајаца са кјуга узнемирио је, међутим, грађане и изазвао оштре реакције Београда. Званичници Србије оценили су да је реч о окупацији севера Косова, а помињу и могућност повратка војске, у складу са, како кажу, Резолуцијом 1244 УН.

Из Брисела поручују да су забринути због безбедносне ситуације и да веома пажљиво прате ситуацију.

КоССев: Реакције из Приштине у вези са Севером – рањени албански полицајац у Србовцу данас се прославља као херој

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Последња дешавања на Северу, укључујући синоћни напад на полицајце и данашњи на новинаре на Северу, те изјаве из Београда о повратку полиције и војске – главна су тема међу званичницима у Приштини и њихових тренутних дипломатских активности. О томе се разговара у Скупштини, на састанцима, а опозиција и власт се листом оглашавају на друштвеним мрежама. Опозиција тражи бољу стратегију Владе и сарадњу са САД за Север. У Београд се из Приштине упире прст као према дестабилишућем фактору за регион, премда се исте поруке шаљу и из Београда на рачун Аљбина Куртија. Рањени албански полицајац у Србовцу данас се прославља као херој.

Инциденти који су се претходних пар дана догодили на Северу, претежно у етнички мешовитим срединама, званично је Приштини послужило као повод да се синоћ у северном делу Косовске Митровице распореде појачане полицијске снаге ван региона Север са југа.

Они су се распоредили у најмање четири мултиетничка насеља – Бошњачка, Микронасеље, Три солитера и Брђани.

Иако се са друге стране, истовремено, у граду синоћ окупио већи број грађана, забележен је само један инцидент – када је повређен један полицијски службеник у месту Србовац. Данас је такође забележен и напад на албанске новинаре у северном делу Митровице.

Реагујући на појачавање полицијских снага на Северу, директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић је синоћ најавио да ће власт у Београду да „размотри“ повратак до 1000 припадника српских безбедносних снага на Косово. О томе је данас говорила и српска премијерка, Ана Брнабић, поручивши да постоји могућност да Србија такав захтев пошаље; штавише она верује у то.

За медије у Приштини, и регионалну јавност, управо је од синоћ ово главна вест, али не као „добра“ изјава, јер се она тумачи као „нова претња“ Србије.

Шеф кабинета косовске председнице Бљерим Веља (Блерим Вела) најаву разматрања слања 1,000 припадника српских безбедносних снага на КиМ оценио је као очигледну претњу миру и стабилности у региону „према руском приручнику“.

„Режим у Србији прелази са тајних насилних акција својих нелегалних структура на Косову, до отворење претње да ће употребити полицијске и војне снаге за врешење агресије на Косово“, навео је у објави на Твитеру непосредно након Петковићевог обраћања синоћ.

Таква је и данашња реакција косовске председнице, Вјосе Османи, која је „демократски свет“ позвала да то одбаци.

„Отворена претња полицијском и војном агресијом из Србије доказује да се хегемонистички менталитет у тој земљи наставља. То се мора одбацити и јасно супротставити читавом демократском свету, који је 1999. задао најјачи ударац оваквом начину размишљања“, написала је Османи на Фејсбуку.

На територији Републике Косово никада нец́е бити полицајаца и војника из Србије! Хегемонистички сан Србије никада се нец́е остварити!

Она се потом и дотакла синоц́њег рањавања припадника Косовске полиције у Србовцу, поручивши да је то је „кривично дело усмерено против уставног поретка и суверенитета Косова као и против деловања за владавину права“, те да је данашњи напад на новинаре „кршење права на информисање“.

Напад на овог полицајца и новинаре осудио је и косовски министар, Џељаљ Свећља, рекавши да то поново долази од „криминалних група“.

„Један полицајац је повређен и тренутно је на збрињавању. Данас су маскиране особе на северу напале и локалне новинаре. На срец́у, сада су безбедни“, написао је Свећља на Твитеру.

У међувремену, Косовска полиција саопштила је да се овај припадник полиције сада осећа добро.

У својој објави, Свећља је поново нагласио да су косовске власти ту за све грађане на Косову, као и то да су грађани ти који су за мир.

„Грађани се не придружују нити подржавају криминалне групе на северу Косова. Они су опредељени за законитост, као и ми“, нагласио је он.

Прочитајте још:  Рођаци српских жртава: „Косовска полиција“ се поистовећује са онима који су убијали наше најмилије“
Да Косовска полиција никада није била мотивисана да предузима радње против Срба, поручио је пред посланицима у Скупштини данас и косовски премијер, Аљбин Курти.

Екрем Незири је полицајац који је синоћ рањен у Србовцу, када је на њега, како је то потврдила косовска полиција, из аудија у покрету са КМ таблицама, отворена ватра. Он се данас успешно опоравља у приштинском клиничком центру, а обилазе га званичници и фотографишу се са њим.

„Имао је јаку вољу и добро здравље. Са чиновницима се одржава држава. Злочинци ће бити процесуирани и кажњени“, поручио је Курти из болничке собе.

И лидер ААК Рамуш Харадинај је обишао Незирија.

Захвалио се полицајцима на „служењу отаџбини у овој крхкој ситуацији на северу земље“.

„Ко се сукоби са косовском полицијом, положиће рачун правди“, поручио је Харадинај.

Курти је раније данас у скупштини истакао да косовска полиција води рачуна о заједницама на Северу, највише због „погрешних тумачења“.

И он је поручио да ће починиоци напада на полицију у Србовцу бити процесуирани и кажњени.

За скупштинском говорницом синоћни напад на полицију осудили су и из ПДК.

Шеф посланичке групе ове странке, Абељард Тахири, казао је да Влада треба да има стратегију за суочавање са ситуацијом на Северу, те да не би требало да предузима спорадичне кораке.

„Требало би да постоје стратегије за поступање у овој области. Све док се напада полиција и институције Косова, не можемо да радимо ад-хоц акције, морамо имати стратегију да уклонимо ове банде“, поручио је он.

Прочитајте још:  Човек звани афера: Какав је СНС ако нема бољег од Шапића
Он сматра да је потребна и координација са САД, а да Север не би требало да буде дискусија у Бриселу.

„Потребна нам је велика координација са САД. Не смемо дозволити да се о овом делу територије разговара за столом у Бриселу. Сви смо заједно радили на постављању наших институција у том делу Косова, Србија се томе увек противила“, казао је Тахири.

Н1

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *