Косовска полиција привремено затворила Јариње и Брњак

0
Косовска полиција

(фото:EPA-EFE/STRINGER)

Косовска полиција затворила је прелазе Јариње и Брњак из, како наводе у двојезичном саопштењу, безбедносних разлога. У међувремену затворен је и прелаз Брњак.

„Са циљем ометања полицијских акција и привођења осумњиченог пред правосудне органе, у поподневним сатима су се почеле окупљати одређене особе/групе и постављати барикаде са возилима и тешком опремом“, навела је Косовска полиција.

Управо барикаде у Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку, постављене након хапшења Д. П, бившег припадника Косовске полиције, повод су, како наводи КП, за привремено затварање Јариња и Брњака за саобраћај.

Из Косовске полиције уједно поручују да се користе други прелази и, као и претходно косовски министар унутрашњих послова, апелују на сарадњу и позивају грађане да „не наседају на позиве и евентуалне провокације од стране криминалних лица или група“.

Непосредно након што је у јавност пуштена тада непотврђена информација о хапшењу Д.П. у Косовској Митровици зачула се сирена, када су на магистралним путевима и постављене барикаде у Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку, док су запослени у више институција добили позив да се одазову и оду на ове локације. Тешка механизација затвара магистралне правце у овим општинама.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Блокада административних прелаза се наставља
Косовски министар унутрашњих послова Џељаљ Свећља у међувремену потврдио је хапшење Д. П. Он је, тврди Свећља, наводно организатор напада на просторије ЦИК-а на Северу, те је оптужен за „терористичке акте“ и „напад на уставни поредак“.

Ово је треће хапшење за последња три дана на Северу. Прво је прекјуче ухапшен Србин који се терети за напад на полицијску екипу која била подршка царини у акцији спречавања шверца 13. октобра ове године, али је он ове недеље идентификован и одмах ухапшен. И док Косовска полиција наводи да се то догодило 9. децембра, косовски министар унутрашњих послова каже да се ради о дану раније. Јуче је потврђено хапшење Србина М.А. (из Звечана) на Јарињу због „покушаја тешког убиства“ полицајаца, а данас на Јарињу и Д.П. из Митровице.

Хапшења су иначе уследила непосредно након што је председник косовске скупштине Гљаук Коњуфца оптужио главног тужиоца чије име у емисији на РТВ Дукађини није хтео да изговори, да већ 15 месеци не процесуира „обиман предмет који му се налази на столу“, а у којем, како тврди, постоје сва имена наводних осумњичених извршитеља организованог криминала са Севера.

Бљерим Исуфи је реаговао јуче, одбацујући Коњуфцине оптужбе.

Потврђујући да је ово тужилаштво покренуло више кривичних поступака за догађаје са Севера, Специјално тужилаштво је навело да је и сам главни тужилац Исуфај излазио на терен, али да „нема обавезу да труби о свом раду објављивањем истражних радњи које предузима за случајеве под истрагом“.

Инциденти који су се претходних пар дана догодили на Северу, претежно у етнички мешовитим срединама, званично је Приштини послужило као повод да се прексиноћ у северном делу Косовске Митровице распореде појачане полицијске снаге ван региона Север са југа.

Више од 500 припадника Косовске полиције српске националности напустило је ову институцију почетком новембра у склопу масовног изласка Срба из косовских институција, а због одлуке Приштине о пререгистрацији.

Ни у једном од ових случаја – за улазак појачаних полицијских снага са југа, као и за два хапшења претходна два дана, сирене се нису оглашавале.

Прочитајте још:  ЗАВЛАДАО ЈЕ ОПАСАН ТРЕНД МЕЂУ ДЕВОЈАКАМА: "Неколико пута сам одабрала инфузију уместо тањира супе"
Вечерас у 19 часова, јавности се обраћа српски председник, а то је још јуче било најављено. Такође, убрзо након постављања барикада у Приштини је потврђено да ће косовска председница одложила изборе на Северу за 23. април.

КосСев

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *