Шеф Пентагона упозорава да Путин „модернизује и проширује“ нуклеарни арсенал

0
путин, путина

Владимир Путин

Секретар одбране Лојд Остин је у петак коментарисао стање огромног руског нуклеарног арсенала, рекавши да је председник Владимир Путин усред процеса модернизације и проширења својих нуклеарних способности.

Он је даље поновио оптужбе које су у последње време стизале од западних званичника да Путин прети нуклеарним оружјем, упркос инсистирању Кремља да критичари погрешно тумаче примедбе руског лидера, укључујући и последњу од пре неколико дана.

Остин је на догађају поводом инаугурације новог шефа америчке стратешке команде (СТРАТКОМ), Ентонија Котона, рекао да Русија „модернизује и проширује свој нуклеарни арсенал, чак и док се бори да оствари своје војне циљеве у Украјини“.

„И док Кремљ наставља свој окрутни и ничим изазвани рат по избору против Украјине, цео свет је видео Путина како се упушта у дубоко неодговорно звецкање нуклеарним сабљама“, рекао је он.

“Зато немојте погрешити. Нуклеарне силе имају дубоку одговорност да избегну провокативно понашање и да смање ризик од пролиферације и да спрече ескалацију и нуклеарни рат”, нагласио је он.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Шеф Пентагона је поздравио СТРАТКОМ (америчка стратешка команда) као „крајњи заштитни механизам“ против напада на САД и њихове савезнике, с обзиром да је његова главна мисија стратешко нуклеарно одвраћање и надгледање глобалних напада.

Чинило се да је Остин реаговао на најновије Путинове опаске новинарима пре неколико дана, у којима се још једном осврнуо на претњу нуклеарним ратом, ризик за који је рекао да „расте“ у односу на ситуацију у Украјини.

Путин је даље искористио прилику да понови руску „одбрамбену” нуклеарну доктрину, истичући да ће се нуклеарно оружје тумачити као одговор на напад на руску територију, а такође је изјавио да је спреман да брани руску територију „користећи сва расположива средства”.

Прочитајте још:  Због чега САД шаљу Украјини само "лоше оружје!"

Према преводу Путинове опаске у Скај њузу:

„Нисмо разговарали о употреби нуклеарног оружја“. Затим је рекао: „Русија није полудела.

„Имамо најнапредније оружје, али не желимо да њиме машемо“.

Упркос томе што су Путинови коментари заправо ишли у правцу јаких тврдњи да Русија не жели да користи нуклеарно оружје, он је био нашироко оптужен у западној штампи и међу званичницима за нуклеарне „претње“ – и то није био први пут да су речи погрешно протумачене и вероватно неће бити последње.

Васељенска / Александар Митић

БОНУС ВИДЕО:

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *