Бајден ће потписати закон о заштити истополних бракова

0
бајден

Фото: Глобал Лоок Пресс/Кеистоне Пресс Агенци/Цхрис Клепонис

Председник Џо Бајден ће у уторак потписати закон којим се даје федерална заштита истополним браковима – притом окупљајући хиљаде гостију у Белој кући како би прославили законодавну прекретницу.

Ово долази 12 година након што је Бајден – тада потпредседник Барака Обаме – заузео јавни став у корист истополних заједница, много пре него што су оне постале легалне у читавим Сједињеним Државама одлуком Врховног суда САД из 2015.

Након што је Врховни суд — сада знатно конзервативнији — поништио дугогодишња права на абортус прошлог јуна, посланици с левице и деснице су се окупили да спрече сваки наредни потез за ограничавање права на истополне бракове, којих се неки плаше.

Коначно усвајање закона од стране Конгреса прошле недеље означило је ретку демонстрацију двостраначја у дубоко подељеном Вашингтону.

У знак прославе, Бајден ће окупити групу републиканских и демократских посланика на територији Беле куће, заједно са адвокатима и тужиоцима у случајевима једнакости брака широм земље, рекла је у понедељак његова портпаролка Карин Жан Пјер.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Жан-Пјер, која је и сама ушла у историју као први отворени геј секретар за штампу Беле куће, такође је рекламирала „музичке госте и наступе како би прославила овај историјски рачун“.

Закон ће, како је рекла, „дати мир милионима ЛГБТКИ+ и међурасних парова којима ће коначно бити загарантована права и заштита на коју они и њихова деца имају право“.

Све већа подршка

Стотине хиљада истополних парова венчало се од одлуке Врховног суда из 2015. којом је легализована заједница широм Сједињених Држава.

Прихватање од стране јавности је драматично порасло последњих деценија, а анкете сада показују да велика већина Американаца подржава истополне бракове.

Прочитајте још:  Даноноћна борба Грчке са пожарима: Евакуисано 30.000 људи, ватра се распламсала на Крфу и Родосу

Али неки конзервативци и верска десница и даље се супротстављају.

Нови закон, познат као Закон о поштовању брака, не захтева од држава да легализују истополне бракове, али захтева од њих да признају брак све док је важио у држави у којој је склопљен.

Њиме се укида претходни закон који је дефинисао брак као заједницу између мушкарца и жене, а такође штити међурасне парове тако што захтева од држава да признају легалне бракове без обзира на „пол, расу, етничку припадност или национално порекло“.

У Представничком дому, 39 републиканаца придружило се уједињеној демократској већини у подршци предлогу закона, док је 169 републиканаца гласало против. Раније је усвојен у равномерно подељеном Сенату са 61 гласом за и 36 против.

„Кога волиш?“

Жан-Пјер је рекла да ће Бајден у уторак нагласити да „има још много посла да се заштите ЛГБТКИ+ појединци широм земље“.

Бајденова портпаролка је подсетила да је 80-годишњи демократа био међу првим америчким политичким лидерима који су јавно подржали истополне заједнице на највишим нивоима власти.

Још 2012. године, Бајден је изазвао пометњу искрено исказујући своју подршку истополним заједницама – када је Обамина Бела кућа још увек тражила најбољи начин да озваничи позицију председника док је тражио реизбор за други мандат.

„Апсолутно сам задовољан чињеницом да мушкарци који се жене мушкарцима, жене женама и хетеросексуални мушкарци који се венчавају са женама имају право на иста, тачна права“, рекао је Бајден у телевизијском интервјуу тада.

„Кога волиш? Кога волиш и да ли ћеш бити одан особи коју волиш?” рекао је Бајден. „То је оно што људи откривају шта су сви бракови у њиховом корену“.

Прочитајте још:  Амерички генерал похвалио Србију што подржава Украјину

Након избора 2020. године, Бајден је поставио Пита Батгига да постане његов секретар за транспорт — прва отворено геј особа коју је Сенат потврдио на место у кабинету.

И поред питања брака, Бајденова администрација је заузела снажан став у подршци ЛГБТКју правима — посебно према трансродној заједници чије је настојање за већим правима постало политичко жариште у земљи.

Администрација је увела родно неутралне пасоше – омогућавајући људима који се не идентификују ни као мушкарци ни као жене да изаберу пол „Икс“ – и укинула је забрану да трансродне особе служе у оружаним снагама, уведену под Бајденовим претходником Доналдом Трампом.

Александар Митић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *