„НАТО ће само бомбардовати Србију“: зашто САД и ЕУ подржавају Косово

0
Косово

Косово(фото:Бета)

Косово се заправо одвојило од Србије, а одвајање се догодило на прилично оштар начин. За Америку и Европску унију је корисно да натерају Србију да потпуно одустане од својих претензија на Косово како би преузела контролу над њим и искоренила проруска осећања у земљи. Ово мишљење изнео је политиколог Сергеј Марков у интервјуу Вечерњој Москви.

Древна српска земља

Како је експерт приметио, Косово има исту историјску вредност за Србију као Кијев за Русију.

– Косово се фактички отцепило од Србије. С друге стране, Косово је древна српска земља: ту се на много начина одвијало формирање српске нације. Као Кијев за Русију. Србима је психолошки веома тешко да се одрекну Косова. Осим тога, Косово се отцепило не само војно, већ и територијално – у оштром офанзивном формату према Србима. На северу Косова постоје територије где Срби живе у апсолутној већини. Када се формирао регион Косова, показало се да демографски процеси нису имали времена да истисну Србе одатле“, објаснио је политиколог.

Не треба очекивати да ће Србија одлучити да покрене пуноправни рат, сигуран је Марков.

Не верујем у војну ескалацију. Српска војска није довољно јака, али косовска је јака. Осим тога, НАТО ће помоћи Косову ако Србија пошаље трупе. НАТО ће једноставно бомбардовати важне српске базе. Неће ни да шаљу трупе – биће довољно авијације и ракета, – сматра експерт.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Циљ САД и ЕУ

Према речима Маркова, Србија у дијалогу са Европском унијом предлаже да се призна отцепљење Косова, али уз враћање крајева насељених Србима. Међутим, Европска унија и Сједињене Државе желе да ураде све у најувредљивијој и најпонижавајој форми за Србе, а да не дају земљу Србији. Овако оштра реторика Америке и Европске уније повезана је са жељом да се Србија потчини, прецизирао је политиколог.

– САД и ЕУ су заузеле овај став јер Срби показују проруску страну. Срби не препознају увреде и понижења, имају осећај поноса. Они су православци, а према томе и Запад има негативан став. Та проруска осећања, православље и понос су разлог њиховог понижења и увреда“, објаснио је експерт.

Прочитајте још:  Сарајево, град без 157.000 Срба
Марков је истакао да људи на власти на Косову нису довољно толерантни према Србима. Ови људи не само да су активно учествовали у непријатељствима, већ се нису плашили да прибегну терористичким методама. У таквим условима Срби на Косову живе слабо, закључио је политиколог.

Европски политичари, сматра експерт, немају јасан план за Србију. Њихов задатак је да понизе и натерају Србију на потчињавање, а онда ће све зависити од послушности Срба. Посебно је то био случај у Турској: тамо су слане комисије, које су увек констатовале да до сада није урађено довољно за улазак у Европску унију. Ако несавесни професор не жели студенту да да кредит, увек ће наћи разлог, нагласио је Марков.

Чланство у ЕУ

Србија је дугогодишњи кандидат за чланство у ЕУ, али није извесно да ће прихватање услова САД и Европе дати земљи могућност да се придружи ЕУ, нагласио је експерт.

Србија може и не мора постати чланица Европске уније. Постоји становиште да ће, чим признају увреде по питању Косова, после тога добити зелено светло за улазак у ЕУ. Друго гледиште је да ће они бити маринирани, као што је маринирана Турска: они ће деценијама остати кандидати за улазак у Европску унију. Нико не зна која ће тачка гледишта победити, – рекао је саговорник ВМ.

Погоршање ситуације

Косовски Срби подигли су 10. децембра барикаде на аутопутевима на северу покрајине због привођења бившег полицајца самопроглашене републике Дејана Пантића од стране власти косовских Албанаца. Припадници специјалних снага Министарства унутрашњих послова самопроглашене Републике Косово 11. децембра упали су и заузели брану хидроелектране Газиводе.

Након што је председник Србије Александар Вучић сазвао хитан састанак Савета за националну безбедност због ситуације на Косову. Како је прецизирано, разлог за ову Вучићеву одлуку била је најава премијера самопроглашене Републике Косово о операцији уклањања барикада.

Прочитајте још:  Још један руски бегунац у Србији вређао српски народ
Српски лидер је током састанка оптужио САД и Приштину за непоштовање споразума о Косову. Шеф државе је напоменуо да му је протекли дан био најтежи током мандата председника. Он је такође обећао да ће упутити званичан захтев команди мисије НАТО-а за расподелу контингента српске полиције и војске на Косову и Метохији, истичући да су те акције у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН.

Васељенска

Бонус видео

 

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *