На данашњи дан потписан Дејтонски споразум

0
дејтон

Потписивање Дејтонског споразума (Фото: Википедија)

На данашњи дан пре 27. година у Јелисејској палати у Паризу, потипсан је Дејтонски мировни споразум који је претходно договорен 21. новембра 1995. године у Дејтону у Сједињеним Америчким Државама. Овим споразумом је званично окончан рат у БиХ.

Поред тога што је њиме окончан рат који је трајао готово четири године, Дејтонским споразумом је Босна и Херцеговина устројена као конститутивна држава три народа и осталих.

Главни актери мировних преговора и уједно и потписници Дејтонског споразума били су председник Републике БиХ Алија Изетбеговић, председник Хрватске Фрањо Туђман и српски председник Слободан Милошевић.

Kао сведоци уговор су потписали представници Kонтакт групе: председник САД Бил Kлинтон, канцелар Немачке Хелмут Kол, председник Француске Жак Ширак, британски премијер Џон Мејџор, председник Владе Руске Федерације Виктор Степанович Черномирдин и представник Европске уније Фелипе Гонзалез.

Овај споразум се састоји од 11 анекса међу којима је и Анекс 4 који представља Устав Босне и Херцеговине. Овим анексом је је потврђен суверенитет, територијални интегритет и независност Босне и Херцеговине као државе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

 

Чланом 10 Општег оквирног споразума Савезна Република Југославија и Република Босна и Херцеговина признале су једна другу, као суверене, независне државе

Дејтонским споразумом одређено је да се БиХ састоји од два ентитета, Федерације Босне и Херцеговине и Републике Српске и да је чине конститутивни народи, Бошњаци, Хрвати и Срби, заједно са осталима. Прописане су надлежности БиХ и ентитета, као и односи између институција БиХ, али и начин измене Устава БиХ.

Према овом споразуму, Федерацији БиХ је припало 51, а Републици Српској 49 одсто територије. Формиран је и Дистрикт Брчко, који представља посебну територијалну јединицу.

Прочитајте још:  ЈЕ ЛИ МОГУЋЕ: Вратио се Тата Здравко!

Kанцеларија високог представника у БиХ (ОХР) је главни ауторитет у тумачењу Дејтонског споразума, и он је одређен Анексом 10 Дејтонског споразума.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *